fbpx

Kihirdették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait

A pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) nevezett, így a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt.

A pályázat anyagából kétféle kiállítás is készül, ezek mindegyike bemutat a díjazott munkákon felül további, magas színvonalú pályaműveket is. A beltéri kiállítás április 12-től a budapesti Capa Központban, a szabadtéri válogatás pedig szintén áprilistól a pécsi Széchenyi téren lesz először látható. A zsűri tagjai idén Szlukovényi Tamás, Stephane Arnaud, Adrian Evans, Daniela Mrazkova és Stiller Ákos voltak.

Huszti István: Apokalipszis

A hír-, eseményfotó kategóriát Huszti István (Telex) nyerte, aki a képriport kategória első, második és harmadik díjait is elvitte. A mindennapi élet (egyedi) kategória első helyén Fodor Cini (szabadfoglalkozású), a mindennapi élet (sorozat) élén pedig Szajki Bálint (24.hu) végzett. Az emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első díját Kurucz Árpád (Magyar Nemzet) érdemelte ki, az emberábrázolás-portré (sorozat) kategória legjobb pályaművét Szöllősi Mátyás (szabadfoglalkozású) adta be.

A művészet (egyedi) kategória első helyére Kurucz Árpádot jelölte a zsűri, amely a művészet (sorozat) kategória legjobbjaként Béres Mártont (Népszava) díjazta. Erdélyi Gábor (szabadfoglalkozású) a sport (egyedi) kategória első díját hozta el, Vanik Zoltán (Magyar Kerékpáros Szövetség) pedig a sport (sorozat) kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A természet és tudomány (egyedi) kategória élén Horváth Ádám (szabadfoglalkozású), míg a természet és tudomány (sorozat) kategória első helyén Balázs Zsolt (szabadfoglalkozású) végzett. Hajdú D. András (szabadfoglalkozású) világhírűvé vált, A herszoni fiú című fotójával nyerte el a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díját, Mónus Márton (szabadfoglalkozású) pedig a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória első helyét érdemelte ki.

Horváth Ádám: A borz világa

A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat Merész Márton (énbudapestem.hu), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Huszti István nyerte meg.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat Szajki Bálint kapta meg, a vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Komka Péter, az MTI/MTVA külsős munkatársa lett idén.

A fenntarthatósági különdíjjal Varga Péter (szabadfoglalkozású) pályázatát ismerte el a zsűri; az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíját az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képért Hajdú D. András, a legjobb képsorozatért Béres Márton nyerte el.

A legjobb hosszútávú munkáért első alkalommal odaítélt Móricz-Sabján Simon-különdíjjal Mónus Mártont tüntették ki, az egyedi látásmódért járó különdíjat pedig Szilágyi Anna (European Pressphoto Agency) kapta.

A zsűri dicséretben részesítette Kállai Mártont (Szabad Föld) és Zsolnai Pétert (Blikk). Az MTI/MTVA fotóriportereit több kategóriában is díjazták: Mónus Márton, az MTI/MTVA külsős fotóriportere szabadúszóként készített képeivel a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória első helye és a Móricz-Sabján Simon-különdíj mellett a Természet és tudomány (sorozat) kategória második díját is elnyerte.

Komka Péter a vármegyékben dolgozó, legjobb fotóriporter elismerése mellett megkapta az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória második díját is; Illyés Tibor ezúttal a Sport (sorozat) kategória második díját hozta el; míg Cseke Csillát (szabadfoglalkozású) az MTVA/MTI fotókiadásában megjelent képéért az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória harmadik díjával jutalmazta a zsűri.

Egy kép Illyés Tibor (MTI/MTVA) fotóriporter A gyengébbik nem címû sorozatából, amellyel második díjat nyert a sport sorozat kategóriában.

A pályázat két nagydíjának nyerteseit április 12-én hozzák nyilvánosságra, a 40. Magyar Sajtófotó megnyitóján. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból az ország több városában látható kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik.

Nyitókép: Kurucz Árpád Magyar Kultúra magazinnak készült fotója, mely a művészet kategória (egyedi) első helyezettje lett.

A rovat további cikkei