A Budapest Balett Grand Prix magyar győztese Porkoláb Cecília, a Magyar Állami Operaház balettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke.

A Nemzeti Táncszínházban telt ház előtt tartották az első Budapest Ballet Grand Prix döntőjét november 23-án, csütörtökön. A fináléba a 23 országból érkező 89 fős mezőnyből 30 induló jutott, összesen hét országból.

A junior kategóriát a 105-ös rajtszámú versenyző kezdte, majd további tizennégy produkciót láthatott a közönség. A döntő a pas de deux kategóriával folytatódott, ahol három páros bizonyíthatta tudását. Végül rövid szünetet követően a szenior kategória tizenkét döntőse következett, a fináléban paraguayi, portugál, japán, koreai és magyar versenyzők léptek színpadra.

Ezt követően került sor a döntéshozatalra, majd az eredményhirdetésre.

A Budapest Ballet Grand Prix első kiírásának dobogósai junior kategóriában Núria Fernandes, Eloy Gil Vicente és Németh Lili voltak. A pas de deux formációk között Rio Nakata és Wisse Scheele vitte el az első helyezést, Saito Hiraku és Yu-Rou Chiang a másodikat, a bronzérmet pedig Kökény-Hámori Kamill és Dobra Janka kettőse kapta. Szenior kategóriában Porkoláb Cecília lett az első, Eunseo Kim a második, Ezgi Toydemir pedig a harmadik helyezett.

A három főkategória mellett egyéb díjakat is kiosztottak, például a legjobb magyar előadásnak járó elismerést – melyet Nagy Gvendolin kapott –, valamint a legjobb kortárs produkció díját (ezúttal Valeria González Maidana vihette haza).

A Budapest Ballet Grand Prix-t záró gálára pénteken este 7 órai kezdettel a Müpában kerül sor, amelyen a Győri Balett is fellép.

A képen Porkoláb Cecília. Fotó: Andrea P. Merlo / Budapest Ballet Grand Prix