fbpx

Kihirdették a Gizella Fanfár és a Gizella Mise pályázat győzteseit

Kihirdették a Gizella Fanfár és a Gizella Mise pályázat győzteseit, a legjobbnak választott zeneműveket 2023-ban, az Európa kulturális fővárosa cím évében, Gizella-napon mutatják be Veszprémben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A két országos pályázatot májusban hirdette meg a főegyházmegye a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) program támogatásával és a Filharmónia Magyarország közreműködésével.

Olyan műveket vártak, amelyek Veszprém 18–19. századi zenei időszakára emlékezve Gizella királyné város iránti szeretetét, hitben való elköteleződését idézik meg, igazodva a főegyházmegye „Őseink hite a jövő reménye” jelmondatához.

A Gizella Fanfár pályázatra tíz, míg a Gizella Mise pályázatra hét versenymű érkezett. A pályaműveket az Udvardy György veszprémi érsek vezette bírálóbizottság értékelte, amelynek tagja volt Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Tardy László Liszt Ferenc-díjas karnagy, Virágh András Gábor zeneszerző, Vikman Pál, az EKF komolyzenei programmenedzsere és Horváthné Csomó Orsolya, a Veszprémi Egyházmegye egyházzenei bizottságának elnöke is.

A Gizella Fanfár pályázaton az első helyen Malek Miklós, a második helyen Kovács Szilárd Ferenc és megosztott harmadik helyen Balogh Máté, valamint Magda Dávid végzett.

 A Gizella Mise pályázaton az első Kovács Szilárd Ferenc, a második Dér András, míg a harmadik Mészáros Zsolt Máté lett.

Nyitókép forrása: Veszprémi Érsekség

A rovat további cikkei