fbpx

Kihirdették a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram színházi pályázatának nyerteseit

Idén szeptemberben színházi pályázattal egészült ki a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram. Ennek célja, hogy szakmai mentorálás mellett próbahelyszínnel is támogassák a feltörekvő kortárs színházi előadók legígéretesebb projektjeit.

Magas szakmai nívót képviselő zsűri választotta ki a pályaművek közül a legjobb négyet. A nyertesek négy hétig ingyenesen használhatják majd a Mastercard – Alkotótér nevű színházi labort a Jurányi-házban.

„Olyan projekteket kerestünk, amelyek napjaink legfontosabb társadalmi kihívásaival foglalkoznak, és amelyek közel vannak ugyan a megvalósuláshoz, de az energiaválság miatt igazán égető szükségük van fűtött, fedett térre a próbafolyamatokhoz” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A pályázatra érkezett alkotások olyan magas színvonalat képviseltek mind szakmai kreativitás, mind a társadalmi felelősségvállalás szempontjából, hogy a zsűri a tervezett három helyett négy győztest választott. A szakmai zsűri tagjai: Pass Andrea (író, rendező), Rozgonyi-Kulcsár Viktória (intézményvezető, Jurányi-ház), Stefanovics Angéla (színész), Schwechtje Mihály (író, filmrendező) és Tasnádi István (író, rendező).

„Nagyon pozitív élmény volt látni, hogy mennyi értékes és kreatív pályamű érkezett hozzánk. Bízunk benne, hogy azok a pályázók, akik most nem nyertek, viszont projektjük jelenleg még csak tervszinten született meg, a következő évadban lehetőséget kaphatnak a megvalósításra. Éppen ezért jövőre is szeretnénk meghirdetni ezt az inkubációs pályázatot” – mondta Rozgonyi-Kulcsár Viktória.

A nyertes projektek a következők:

Göndör László (a Staféta közönségdíjas Nagymamával álmodtam rendezője) Gloria Live projektje egy olyan performatív koncert és előadás, ami különleges színházi és koncertélményt fog nyújtani. „Előadásunkkal célunk, hogy egy olyan különleges performatív koncertélményt hozzunk létre, amely Dányi Krisztina dalaira épül, de egy hagyományos koncerthez képest színházi élménnyé bővül” – mondta Göndör László.

Kenéz Henrik Ágoston (az év titánja elismeréssel jutalmazott Háromfejű király rendezője) Fantázia Projekt című pályaműve Michael Ende Végtelen történet című művét viszi egyszerre színpadra és filmvászonra. „A projekt a »kísérleti fúzió« műfaji megjelölést kapta. A produkció végeredménye egy dokumentumfilm, ami egy színházi előadást, annak létrejöttét és utánkövetését kíséri végig. Éppen ezért a terv több egymástól különálló, de egymásra épülő részből áll. A projekt különböző fázisai más és más célcsoportokat szólítanak meg, így a célközönség változatos és igen széles. Az előkészítő workshopok színház iránt érdeklődő fiataloknak, az előadás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, a végeredményként elkészülő dokumentumfilm felnőtteknek, fiataloknak szól” – mondta Kenéz Henrik Ágoston.

Molnár Anna és Orbán Borbála (az FAQ Színház tagjai) Dzsungel című előadásukkal gyermekeknek szeretnének segíteni, hogy jövőképet és reményt tudjanak találni egy sokszor fenntarthatatlannak tűnő világban. „A program célcsoportja a harmadik, negyedik osztályos tanulók, így a művészi koncepcióban a mesék világába merítkezünk, és egy új történetet írunk. A történetünkben megjelenő helyzetek mesei keretek között saját világunk kihívásaira rímelnek, olyan szorongató eseményekre, amik a túlfogyasztó, globalizált és környezetpusztító folyamatok eredményei. A szereplők segítségével a gyerekek biztonságos körülmények között reflektálhatnak saját érzéseikre az események tükrében, és együtt fejtjük meg, hogyan lehet célokat, örömöt és otthont találni elárasztó világunkban” – mondták előadásukkal kapcsolatban.

Dohy Balázs (dramaturg, rendező) Eltűntek című darabja Elise Wilk azonos című történetét szeretné visszahozni a köztudatba, támogatva ezzel azokat a fontos történeteket, amiket talán túl kevésszer meséltek el. „Elise Wilk drámája egy család három generációjának története kivándorlásról, az egyéni sorsokat keresztbe törő történelemről és egy eltűnt németajkú közösségről, ami már csak egy maroknyi öregember és néhány emigráns emlékeiben létezik” – mesélte Dohy Balázs a történetről.

Nyitókép: a zsűri munka közben

A rovat további cikkei