Az MMA Építőművészeti Tagozata által szeptemberben meghirdetett Szentendre – Kultúrpart 2019 nyílt építészeti pályázatra 37 pályamű érkezett, eredményeit szerdán hirdették ki a szentendrei városházán.

A díjazásra ötmillió forint állt rendelkezésre, a bírálóbizottság egyenként egymillió forint díjazásban részesítette a Bagi Borbála-Csík Zsolt páros alkotását, a Kiss Johanna Eperke, Varga Zs. Panna, Sághegyi Éva, Kalocsai Dorottya alkotta csapat munkáját, valamint a Balázs Anna, Kulcsár Emese, Perjési Lilla összeállítású csoport pályaművét. Elismerésben négy pályázat részesült, amihez 500-500 ezer forintos díjazás társult.

Turi Attila Ybl-díjas építész, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője felidézte, hogy a 40 év alatti építészek számára kiírt ötletpályázatokkal részben az a céljuk, hogy megmozgassák a fiatal generációt, amely itt szabadjára engedheti a fantáziáját, illetve az elnyert összegekkel segíteni is tudják őket, de impulzusokat is szeretnének adni a településeknek.

Az MMA 2019 szeptemberében kiírt felhívásához a tervezési szakmai programot és annak helyszínét Szentendre jelölte ki. Témája egy tartalmi, építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattétel Szentendre történeti belvárosában egy unikális kulturális és szabadidőcentrum létrehozására a Dunaparti Művelődési Ház és a Vajda Stúdió épületegyüttesének bevonásával és rehabilitációjával, a belső udvar újraálmodásával és a Duna-korzó sétányrendszerébe integrálásával, egészen a Duna vízfelületéig kitágítva és megkomponálva a térsort. Olyan vizuális, építészeti, tájépítészeti üzeneteket vártak, melyek a terület kiterjesztésével, a helyhez illő mértékben, ahhoz kapcsolódva közvetítik a várost átszövő, lépten-nyomon jelenlévő élő kultúrát.

A grafikai munkák és a belőlük készült makettek január 29-ig láthatók a szentendrei városháza épületében.

Nyitókép forrása: epiteszforum.hu.