fbpx

Kihirdették az Inkubátor Program nyerteseit

Baranyi Benő, Csoma Sándor, Miklós Ádám, Moldovai Katalin és Szabó Mátyás készítheti el első mozifilmjét a Nemzeti Filmintézet fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának köszönhetően.

A 2015-ben indított, páratlan sikerű kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése. A Nemzeti Filmintézet a magyar film napját a jövő innovatív filmesei támogatásával is ünnepli. Az öt nyertes film gyártására a játékfilmekhez 67 millió, a dokumentumfilmhez 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

Öt pályakezdő rendező vághat bele első mozifilmje elkészítésébe a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának támogatásával, melynek célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek támogatása. Az elmúlt hónapokban fejlesztett forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi alapján az NFI által felkért szakmai zsűri választotta ki az 5 nyertes filmtervet a 10 döntős közül.

A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta.

Az Inkubátor Program 5.0 nyertesei:
Szabó Mátyás: Kukkoló (dráma, fantasy)

Ha Ábel behunyja a szemét, képes mások szemével látni, de csak Vera tekintetén át szép ez a világ. Ilyenkor Vera is boldog, úgy érzi, nincsen egyedül. Meddig juthatnak, ha Ábel nem nyitja ki a szemét?

Csoma Sándor: Magasságok és mélységek (dráma)

Igaz történet Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről, aki a férje halála után két gyermekükkel kénytelen szembenézni a gyász fájdalmával. A tragédia feldolgozása során előkerülő emlékképekből megismerjük a Zsolttal való különleges kapcsolatukat.

Miklós Ádám: Mélypont Érzés (dokudráma)

Egész estés dokumentumfilm, amely három szerfüggő felépülését követi végig, ahogy Dr. Petke Zsolt forradalmasítja a terápiát sziklamászás által.

Moldovai Katalin: Teljes napfogyatkozás (dráma)

Ana egy elit gimnázium többszörösen kitüntetett tanára, a diákok kedvence. Egy szülő azzal vádolja meg, hogy egy film ajánlásával a diákok körében a homoszexualitást népszerűsíti. A tanárnő abszurd küzdelembe kezd, hogy igazolja magát.

Baranyi Benő: Zanox – Kockázatok és mellékhatások (kisrealista sci-fi vígjáték)

Misi időutazással próbálja leküzdeni félelmeit, ám rossz döntései miatt a legnagyobb baj közepén rontja el különleges képességét, ezért meg kell tanulnia enélkül is kiállnia magáért.

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi fesztiválokon. Ezúttal először azok a rendezők is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

A kezdeményezés rendkívül népszerű a pályakezdő filmesek körében, összesen 60 pályázó jelentkezett első mozifilm tervével.

Az öt nyertes film gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmnél 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.

Bővebben itt lehet olvani a nyertes filmtervekről.

A rovat további cikkei