fbpx

Kihirdették, kik vehetik át idén a magyar operatőröknek járó Kovács László–Zsigmond Vilmos-életműdíjakat

Idén három operatőr, Balog Gábor, Buglya Sándor és Lugossy István kapja meg a Kovács László–Zsigmond Vilmos-életműdíjat.

A Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Díjak alapítása óta különböző díjakkal ismerik el a magyar operatőrök közösségének azon tagjait, akiknek karrierje példaértékű a magyar filmgyártás világában. Ebben az évben Kovács László–Zsigmond Vilmos-életműdíjban részesül Balog Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, aki többek között a Szökés (1996), a Jadviga párnája (2000), valamint a Történetek az elveszett birodalomból (2004) című alkotásokban nyújtott kimagasló operatőri teljesítményt.

Életműdíjjal jutalmazzák a Balázs Béla- és Csokonai Vitéz Mihály-díjas Buglya Sándort, a Sváb passió (1990), a Bánya utca (2005) vagy a Zsákfalu, amíg a temető eléri a postát (2007) című dokumentumfilmek rendező-operatőrét, aki a kilencvenes évek magyar filmgyártásának egyik legsikeresebb műhelyét, a Dunatáj Alapítványt is vezette.

Életműdíjat kap Lugossy István Balázs Béla-díjas operatőr-rendező is, aki olyan filmek fényképezéséért felelt, mint az Amerikai anzix (1975) vagy az Októberi vasárnap. (1979) Pályafutása során rendezőként és operatőrként olyan dokumentumfilmeken is dolgozott, mint a Széna tér 56. (1993) vagy a Szabad a gazda (2005).

A Bojkovszky Béla-díjat idén Büti Zsolt fővilágosító kapja magyar és külföldi produkciókban nyújtott magas színvonalú munkájáért. Büti dolgozott Az utolsó királyság, Az elmeorvos, A kém és a Herkules című alkotásokon is.

Az idei Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre tizenkét kategóriában – játékfilm, TV-film, dokumentumfilm, természetfilm, ismeretterjesztő film, portréfilm, kisjátékfilm, diákfilm (diák vizsgafilmek), zenés klip, promóciós videók, reklámfilmek, valamint 3D látványtervezők és kivitelezők kategóriákban – várják a jelentkezéseket április 6-ig. A diákfilm kategória résztvevőinek idén is lehetőségük lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilmes díját, a Sparks Kft. Panavision filmes kameracsomag különdíját, amelyet 2005-ben Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla „Richy” alapított.

A képen Zsigmond Vilmos és Kovács László. Fotó: MMA

A rovat további cikkei