A kormány 345 millió forintos összegű európai uniós forrásból támogatja a Győri-kastély felújítását. Az eredeti tereket visszaállítva, a műemléket a díszudvarral együtt kívülről és belülről is rekonstruálják ? ismertette L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A Regionális Operatív Program keretében megvalósuló projekt kulturális és turisztikai funkciókat fog ellátni, a helyiek és a turisták látogatását egyaránt fogadva. ?A kormány eltökélt abban, hogy a 2007-2013-as fejlesztési időszaknak a lehető legtöbb forrását kihasználjuk? ? mondta az államtitkár. Majd hozzátette: a kivitelezők rendkívül gyors és hatékony munkát fognak végezni, hiszen még az idén meg kell valósulnia a beruházásnak.

Dr. Galambos Dénes, a Fejér megye 4. számú választókörzet parlamenti képviselője szerint ezzel a lépéssel fontos turisztikai ponttal fog gazdagodni a község, és méltó állapotába kerülhet a perkátai műemlékegyüttes. A képviselő a hasznosítási célok fontosságáról, valamint Perkáta és kínai testvértelepülése, Huaxiang városrész több mint 50 évre visszanyúló kapcsolatáról is szólt. Úgy véli, az új kultúrák megismerése bővíti majd a lehetőségeket.

Somogyi Balázs, Perkáta Nagyközség polgármestere elmondta, hogy a Győry-kastély megépülése óta mindig is központi szerepet játszott a település életében. Korábban iskolaként, könyvtárként és művelődési házként funkcionált. A magyar települések közül Perkáta rendelkezik a legrégebbi kínai kapcsolatokkal, az 1960-ban létrejött együttműködés Kína egyik első nemzetközi szerződése közé tartozik. A felújított központban két állandó kiállítás látható majd, a pekingi várostörténeti és a Győry család életét bemutató tárlatnak ad helyet. Emellett zenés, táncos, kalligráfiás, irodalmi, gasztronómiai és harcművészeti programokkal várják a látogatókat ? árulta el a polgármester. A Regionális Operatív Program keretében a szomszédos Rácalmással együtt, Kína és Korea bemutatásával egyféle "távol-keleti tengelyt" tudnának megvalósítani ? jegyezte meg.

Fotó: Csákvári Zsigmond