Online programokat kínál az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet április 17-én és 23-án.

Fényből szőtt mesék – A három mag (magyar tündérmese)

A sorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt: a mesék és a muzsika világában barangolhatnak az érdeklődők. A tavaszt, a megújulást köszöntő mostani történet igazi varázslat: mi hajt ki a földben pihenő magokból? A mese kicsit rólunk is szól: vajon a bennünk szunnyadó, ám megújulásra kész énünk életre tud-e kelni? Van-e hozzá elegendő varázserőnk? Csakis rajtunk múlik. Közreműködik Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. A program erről a linkről lesz elérhető április 17-én.

Kincsvadászat: a Squat Színház felvételei (1979–1985)

Breznyik Péter, Halász Péter és Koós Anna, kiválva az Egyetemi Színpadból, 1969-ben a zuglói Kassák Művelődési Házban saját színházat alapítottak Kassák Ház Stúdió néven. Itt csatlakozott hozzájuk Bálint István, Buchmüller Éva, Kollár Marianne és mások. Az alkotóközösség a korabeli performanszok és happeningek esztétikájára épülő színházi kísérleteit – bár direkt politikai utalásokat nem tartalmaztak – a hatalom néhány év után gyakorlatilag betiltotta, így 1972-től már Halász Péter és Koós Anna Dohány utca 20. szám alatti otthonában mutatták be legendás lakásszínházi előadásaikat.

A csapatot 1976-ban emigrációra kényszerítette a politika, ezután Squat Theatre néven működtek tovább. Először Nyugat-Európában, majd New Yorkban telepedtek le. A Squat Színházat az 1980-as években New York tíz legfontosabb kulturális intézménye egyikeként tartották számon. Az eredeti együttes 1984-ben oszlott fel. 2000-ben a társulat egykori tagjai az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek (OSZMI) ajándékozták a Squat Theatre közel 58 órányi videóanyagát. Az összeállításukban számos díjat nyert előadásuk, a Pig, Child, Fire! (Disznó, gyerek, tűz!) és az Andy Warhol’s Last Love (Andy Warhol utolsó szerelme) néhány részlete tekinthető meg.

Az összeállítás április 23-án lesz megtekinthető erre a linkre kattintva.

Nyitókép: jelenet a Pig, Child, Fire! című előadásból. Squat Theatre, New York, 1977. Theodore Shank felvétele.