fbpx

Kinek a rokona Mátyás király az iwiw-en?

„Hogyan lehetne közel hozni a magyarországi reneszánsz kultúrát a 21. századi magyarokhoz, akiknek talán már nem mond sokat egy üvegvitrinbe zárt Corvina? Ezen gondolkodtunk, amikor megszületett a Reneszánsz iwiw ötlete” – mondta Várkonyi Gábor művelődéstörténész, a Reneszánsz Év 2008 szakmai kurátora a közösségi portál bemutatóján.

Reneszánsz iwiw

Mint arra rámutatott, a reneszánsz elsüllyedt világ, „Atlantisz a magyar történelemben”. A paloták, templomok, könyvtárak, szökőkutak, szobrok és freskók szinte mind eltűntek. Töredékek maradtak, itt egy-két kődarab, ott néhány kódex. Ezeket a fragmentumokat akarták összerakni egy egészen új módszerrel.

A 15-16. századi Európát kapcsolatok sűrű hálója fogta össze. A hálózatban fontos helye volt Magyarországnak, ahol Itália után elsőként jelent meg a kor legmodernebb kulturális irányzata, a reneszánsz. A reneszansziwiw.hu ezt a kapcsolati hálózatot mutatja be a közösségi internetes portálok mintáját követve.

Az oldalon azonban nemcsak személyek (például Bakócz Tamás bíboros) „regisztráltak”, hanem műalkotások (mint az esztergomi Bakócz-kápolna), és földrajzi helyek (például Róma, ahol Bakócz 1512-ben, a lateráni zsinaton megpróbálta egyházfővé választatni magát), illetve csoportok és tárgyak is.

A Reneszánsz iwiw célja a színvonalas ismeretterjesztés. A felhasználói profilokat történészek, egyetemi oktatók és doktoranduszok állították össze jórészt saját kutatásaik alapján, de a portál tartalmát bárki bővítheti és új tagot is lehet ajánlani. A javaslatokat, kiegészítéseket a korszak szakértőiből álló szerkesztőbizottság bírálja el.

Az OKM 13 millió forintot fordít a honlap fejlesztésére és fenntartására, a projekt gazdája a PIM.

(Múlt-kor/MTI)

A rovat további cikkei