king_crimson_ok

A zenekar nem az eredeti felállásban játszik, miután a frontember, Greg Lake 2016-ban, John Wetton basszusgitáros pedig tavaly januárban elhunyt. Az állandó gitáros, Robert Fripp mellett a Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey alkotta háromtagú ütős szekció, Bill Rieflin billentyűs, a gitáros-énekes, Jakko Jakszyk, a basszusgitáros, Tony Levin és a szaxofonos, Mel Collins áll majd színpadra az év folyamán. Koncertjükön megidézik a King Crimson valamennyi korszakát, az újrahangszerelt dalok között hat olyan darab is hallható majd, amelyeket korábbi fellépéseiken még nem játszottak, mindez pedig kiegészül a legújabb, három dobosra írt szerzeményeikkel.

Az 1969-ben alakult együttesnek még lemeze sem volt, amikor a Rolling Stones előzenekaraként lázba hozta a Hyde Parkot, néhány héttel korábban pedig Jimi Hendrixet bűvölte el a Marquee klubban. A zenekar 1974-ig azonban egy sor kiváló lemezt készített (In the Court of the Crimson King; In the Wake of Poseidon, Lizard; Islands; Larks? Tongues in Aspic; Starless and Bible Black; Red). A felállás közben változott, és amikor az alapító, Robert Fripp 1974 végén bejelentette, hogy a Crimsonnak egyszer és mindenkorra vége, hat évig valóban úgy tűnt, hogy ?a király halott?. Ám később szerencsére Fripp belátta, hogy bizonyos zenéket kizárólag a King Crimson tagjaként képes megalkotni.

King-Crimson-dmglive

Az együttes 1996-ban ?dupla trióként? játszott először Magyarországon, 2003-ban dupla duóként tértek vissza, most pedig dupla kvartettként érkeznek a Müpába Uncertain Times című turnéjuk során ? olvasható a Müpa közleményében. A koncertsorozat nem ér véget Európában, idén télen még 13-szor lépnek fel Japánban.

Antal Lilla

Forrás: mupa.hu

Fotó: dgmlive.com