Először kapcsolódik be a Seress Rezső-ház a Kulturális Örökség Napjai programjaiba?

A Dob utca 46/B-t már több éve meg lehet találni a programok között, jómagam pedig ötödszörre fogom a látogatókat körbevezetni az épületben, miközben elmesélem a történetét. Pár éve csatlakozott hozzám kedves lakótársam, Szathmáry Lajosné, aki már-már Seress Rezső-kultuszt alakított ki a házban. Ő a zenész életéről és munkásságáról tart előadást sok-sok muzsikával fűszerezve.

Az eddigi tapasztalatok mit mutatnak? Sokan keresik fel a házat?

Meglepő módon mindkét bejárást nagy érdeklődés övezi. Ennek két oka lehet, egyrészt a sétám alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók felmenjenek a tetőre, és gyönyörködjenek a panorámában. Másrészt nagyon sokan szeretik a Szomorú vasárnapot, és nosztalgiázni jönnek hozzánk a Szathmáry Lajosné által tartott bejárásra.

seres-haz
Fotó: Ráday Mihály

Mit érdemes tudni a házról és a környékről?

Nagyon érdekes hely a Dob utca és a Klauzál tér sarka, és ezt szeretnénk minél több embernek megmutatni. A környék a 19. és a 20. század fordulójának városszövetét őrzi, és ebbe ékelődik be a Dob utca 46/A és B, amelyek a két világháború közötti nagy átalakítási terv létrejött darabjai. Az elképzelések szerint a Madách tér és a Rottenbiller utca között sugárút feküdt volna, de a koncepcióból ez a két ház, a Madách tér és ma a NAV épületeként funkcionáló Postaminisztérium készült csak el. A két modernista lakótömb azért épülhetett meg, mert a telek egy belügyminisztériumi államtitkáré volt, aki valószínűleg hamarabb jutott hozzá az engedélyekhez. A munkálatokra 1939-40-ben került sor, de jött a háború, ezért minden budapesti építkezés lassan leállt, így a projektből csak ennyi valósult meg.

Hivatalosan is Seress Rezső nevét viseli az épület?

Nem, az emléktábla miatt szokták így hívni, amelyet a lakók állítottak. Szathmáry Lajosné, aki a zenész egykori lakásában lakik, lelkesen kutatja Seress életét, népszerűsíti is itt a házban, az aulában pedig a hajdani híres lakók arcképcsarnokát alakította ki.

kosa_judit
Fotó: Ráday Mihály

A háznak Seress Rezsőn kívül más híres lakója is volt?

A művészek valahogy mindig megtalálták ezt az ingatlant: lakott itt zenész, színész, festő, operatőr is. A lakótársam lelkesen kutatja is az egykori bérlőket. A híres vibrafonos, Beamter Bubi például sokáig volt a ház lakója. Az ötvenes évek táncdalénekes sztárja, Vadas Zsuzsa is élt itt a férjével, a bárzongorista Orosz Jánossal. Presser Gábor a fiatalkorát töltötte ebben a házban, és mindig elmeséli, hogy a hét utolsó napjának délutánján hallotta, ahogy Seress Rezső felvételről harminchat nyelven játszotta le a Szomorú vasárnapot, mivel pont a legenda alatt lakott.

Az indexkép forrása: mierzsebetvarosunk.blog.hu