A Városmajori Szabadtéri Színpad 11. éve futó, válogatott vidéki és határon túli előadásokat felvonultató, zsűrizett seregszemléje idén dupla előadásszámmal, a városmajori színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtéren is várta a nézőket. A két zsűri 10 kategóriában osztott díjakat.

A Szemle Plusz versenyprogramjában augusztus 28. és szeptember 10. között 12 határon túli és hazai produkciót láthatott a budapesti közönség. A produkciókat Peremartoni Krisztina, a színház művészeti vezetője válogatta. A vidéki és határon túli kőszínházi előadások mellett a független társulatok is nagy számban képviseltették magukat a versenyben. A 2023-as Szemle Plusz program 12 előadásának több mint harmada volt független színházi műhelyek munkája, és mindre jellemző volt az az innováció, az a friss színházi nyelv és forma, amiért kivételes helyet foglalnak el a magyar színházi életben, így a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér repertoárjában is.

Hat nagyszínpadi mű mutatkozott be a Városmajori Szabadtéri Színpadon: Barta Lajos Szerelem (Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata), Márton Gyula Csinibaba (Szigligeti Színház, Nagyvárad), Elise Wilk Eltűntek (Yorick Studio, Marosvásárhely), Heinrich Böll–Bereményi Géza Katharina Blum elvesztett tisztessége (Budaörsi Latinovits Színház), The Tiger Lillies, Julian Crouch és Phelim McDermott Jógyerekek képeskönyve (Jászai Mari Színház, Tatabánya) és Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye (Miskolci Nemzeti Színház) című előadása. Hat kamaradarab is versenyzett egymással a Margitsziget új kulturális helyszínén, a Kristály Színtéren: Béres Márta One-girl Show (MASZK Egyesület, Szeged és Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka), Göndör László–Katona Éva Nagymamával álmodtam (Trafó Kortárs Művészetek Háza és SzínMűHely Alapítvány), Willy Russell Shirley Valentine (Centrál Színház), Tar Sándor novellái alapján A mi utcánk (Pécsi Nemzeti Színház), Call girl (Manna – Független Színművészetért Alapítvány) és Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) (FÜGE Produkció, Trafó Kortárs Művészetek Háza) című produkciója.

A városmajori szakmai zsűri a legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című előadásának ítélte, a legjobb rendező díját pedig Szikszai Rémusz kapta meg a Jógyerekek képeskönyve című darab rendezéséért. A legjobb női főszereplő Danis Lídia lett, a legjobb férfi főszereplő díját pedig Lajos András nyerte el. Kalmár Zsuzsát illette a legjobb női mellékszereplő díja, Kardos Róbert pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját vehette át. A zsűri városmajori különdíjasa a Yorick Stúdió Eltűntek című előadása lett.

A Kristályban a zsűri döntése alapján a legjobb kamaraelőadás Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam című produkciója volt, a legjobb színész kategória díját pedig Köles Ferenc nyerte el. A margitszigeti produkciók különdíját a Kristályban Mészáros Piroska saját élményeiből készült Call Girl című produkciója kapta.

A közönség idén a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadást tartotta a legjobbnak a Városmajorban, a Kristály Színtéren pedig a Shirley Valentine nyerte el leginkább a közönség tetszését.

Peremartoni Krisztina hagyományosan saját alapítású díját adta át a Szemlén, amellyel tehetséges fiatal művészek munkáját szeretné elismerni, illetve a kultúra magántámogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet. 2023-ban két művésznek ítélte oda a kétszer 100 ezer forint értékű jutalmat: Simon Zoltánnak, a Miskolci Nemzeti Színház művészének és Béres Mártának, aki a One-girl Show című monodrámájával érkezett idén a versenyprogramra.

A 20. évét tavaly betöltő Fidelio szakmai zsűrije idén is díjátadóként csatlakozott a programsorozathoz, és egy 1 évre szóló médiacsomaggal ajándékozta meg az általa legjobbnak ítélt előadást. A 2023-as Szemle Plusz Fidelio díját Pető Kata kapta az idei versenyprogramban bemutatott Árnyék (Eurüdiké mondja) című produkcióért, valamint kimagasló és sokrétű művészi tevékenységéért.

Budapest Főváros Önkormányzata idén is kiosztotta a Budapest a fiatal tehetségekért díjat, amelyet Hartai Petra érdemelt ki a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadás címszerepével.

A nyitóképen a Városmajori Szemle Plusz díjazottjai. Fotó: Jekken Péter