Jótékonysági gyűjtést indítanak a kortárs előadóművészeti hétvége résztvevői.

Június 17-én indul és egy hétig tart a kirakART aukció, melyre a hónap első hétvégéjén Budapest-szerte lezajlott kirakART fesztivál művészei adományoztak tárgyakat. A befolyó összeggel a Független Előadó-művészeti Szövetség segélyalapját támogatják a szervezők. Az aukció a Jurányi Inkubátorház Facebook-oldalán zajlik online – licitálni június 23-ig lehet.

A kirakART kortárs
előadó-művészeti hétvége több független befogadószínház közös szervezésében
valósult meg június 4. és 6. között Budapest 25 helyszínén. A közel 70 alkotó közreműködésével
lezajlott programsorozat, mely a város elhagyatott kirakatai mellett kávézók,
galériák és színházak üvegablakait töltötte fel kortárs művészettel, nagy számú
érdeklődőt vonzott.

A rendezvény sikerességén felbuzdulva a szervezők felkérték a művészeket, hogy ajánljanak fel olyat tárgyakat jótékonysági célra, melyek a kirakART performanszaiban, installációiban szerepeltek, vagy köthetők az eseményhez.

Összesen 15 felajánlás érkezett, ezekre lehet majd licitálni az online aukción.

Meg lehet szerezni többek között Rácz Nóra grafikustól a Margit-negyed virágboljában készített egyik élőrajzát, illetve az általa a JazzaJ nyitott-zenei koncertsorozat születésnapjára dizájnolt vászontáskát. A kortárs képzőművészet kedvelőinek két egyedi művet kínálnak: Martinkó Márk Mesterséges zöld című sorozatának egy fotóját, valamint Murányi Kristóf Insomnia című digitális rajzát az alkotók, a Három Holló és a MyMuseum Galéria jóvoltából. Haraszti Zsolt egy befőttesüveget ajánlott fel Bizalomkamra installációjából, a Noppa design stúdió pedig Ivácson Rebekka Concealment című performance- és akvarellsorozatának egyik elemét. Korolovszky Anna grafikus két plakátját dedikálta, melyeket a Szkéné Színház Kartonpapa és III. Richárd betiltva... előadásaihoz tervezett.

A SzínMűhely Alapítvány a Z-generációs diákok által írt, Pass Andrea vezetésével készülő bemutatójuk egyik experimentális jelenetét bocsájtja árverésre. A Narratíva Kollektíva Viktor Balázs szerepálmát kínálta fel, a kirakART-on játszott happening egyik jellegzetes kellékét. Nagy Fruzsina jelmeztervező a Lakókocsi zoomosítva című kreációját ajánlotta fel, mely eredetileg a Krétakör Színház PestiEsti előadásában szerepelt. Meg lehet vásárolni Tar Tusi Fájó érintések ruhaobjektjének ötlettervét, valamint egy jelmezt, mely Szűcs Edit és Árvai György Törésmentesítés200 vírusmentes szó... performanszához készült, és a Duda Éva Társulat tagjai viselték táncelőadásukban. A társulat egy újrahasznosított anyagból készült, emblémázott táskát is felajánlott jótékonysági célra, a Gólem Színház pedig egy frissen sütött babkával – jeruzsálemi csokis kaláccsal – járul hozzá az akcióhoz, melyet a kirakART nézői a helyszínen is megkóstolhattak.

A szervezők nemcsak azokra számítanak
az aukción, akik ott voltak a kirakART-programokon, hanem minden, a független
kortárs művészeket segíteni kívánó adományozóra is. A licit kizárólag a Jurányi
Inkubátorház FB-oldalán zajlik június 17. és 23. között, a támogatást közvetlenül
a FESZ
Segélyalap
jának utalják.

Nyitókép: Haraszti Zsolt: Bizalomkamra, fotó: Drucker Dávid