Tudományos emlékkonferenciát rendeznek Sárospatakon 2021. október 15–16-án Király István, a neves magyar irodalomtörténész születésének 100. évfordulója alkalmából. A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek épületében szakmai előadásokra és két könyvbemutatóra készülnek az esemény szervezői.

A kétnapos rendezvény előadásai, eszmecseréi kitérnek Király István Ady-, Kosztolányi-, Mikszáth- és Pilinszky-értelmezésére, illetve nemzetszemléletére, egykori vitáira. A 20. század második felét meghatározó irodalomtudósokra való visszaemlékezés mellett Király István Sárospatakra került könyvtáráról és dedikációiról is lesz egy bemutató. A konferencián mutatják be az Osiris Kiadónál az Ünnepi Könyvhétre megjelent Petőfitől Tandoriig című, Király István írásaiból készült tanulmánygyűjteményt, valamint a Zempléni Múzsa Alapítvány kiadásában megjelenő, Király István öröksége című kötetet. Ez utóbbiban egyéb különleges dokumentumok mellett az irodalomtudóssal 1989-ben, közvetlenül a halála előtt készült, ez idáig publikálatlan interjú is olvasható lesz. A rendezvényen átadják a fiatal irodalomtörténészek számára alapított Király István-díjat is.

A rendezvény és a kötetek egyik szervezője-szerkesztője, Agárdi Péter elmondta: „A konferencia nemcsak centenáriumi emlékezés lesz, hanem szakmai diskurzus a 19–20. századi klasszikus és modern magyar irodalom izgalmas, vitatott, ugyanakkor a 21. századra is áthagyományozott, maradandó értékeiről. Király István munkásságának java napjainkban is élő, termékenyítő nemzeti örökség.”

A képen Király István irodalomtörténész egy mátrai kiránduláson. Forrás: Fortepan