Kirill Szerebrennyikov orosz rendező távrendezésében mutatja a Bécsi Állami Opera Richard Wagner Parsifal című operáját, amely április 18-án lesz látható az Arte Concert internetes csatornáján.

– Az előadás a pandémiának állított emlékmű – mondta az 51 éves rendező, kifejtve, hogy a világjárvány következményeként mindenki megtapasztalhatta az önmagával való szembesülést, a magára utaltságot. A továbbra is érvényben lévő külföldre utazási tilalom miatt Szerebrennyikov a távolból, Moszkvából, élő videókapcsolat útján követi és vezeti a próbákat. A Szerebrennyikov-féle Parsifal egy börtönben játszódik, ami – mint mondta – olyan metafora, amely tökéletesen visszaadja számára az opera „ez itt a térré vált idő” sorát.

– Ez egy opera a csoda lehetőségéről

– mondta a rendező. A Parsifalt április 11-én veszik fel a Wiener Staatsoperben csaknem teljesen üres nézőtér előtt, Jonas Kaufmann-nal a címszerepben és egy másik világsztárral, Elina Garancával Kundry szerepében, amelyben először lép fel a lett mezzoszoprán. A zenekart Philippe Jordan vezényli. A rögzített előadást április 18-án streamelve lehet megtekinteni az Arte Concert televízió internetes csatornáján, előtte az osztrák közszolgálati média sugározza.

Nyitókép: MTI/EPA/Martial Trezzini