A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és maszkviselési előírások felfüggesztésével rendeznek kísérleti előadásokat a beoltottak számára a hétvégén a bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában.

A Bukaresti Nemzeti Opera művészei Mozart, Rossini, Mascagni, Prokofjev, Verdi és Puccini műveiből állították össze a Libera Musica című gálaműsort. Péntek este az intézmény 657 férőhelyes nagytermében a beoltottak számára, vasárnap este pedig szabadtéren a − beoltottakon kívül − a betegégen átesettek és a negatív teszteredményt felmutatók számára játszanak.

A Bukaresti Nemzeti Színház szombat este szintén a koronavírus ellen beoltott közönség előtt viszi színre Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát Ion Caramitru rendezésében.

A Kolozsvári Román Opera ugyancsak szombaton Charles Gounod Faustját tűzte műsorra David Crescenzi vezényletével, a terembe pedig azok a nézők ülhetnek be, akik legalább tíz napja megkapták az oltás második adagját is.

Egyik előadáson sem kötelező a védőmaszk viselése. A nézőknek tudniuk kell, hogy adataikat regisztrálják, és 14 napig megfigyelés alatt maradnak, mert az egészségügyi hatóságok nyomon fogják követni, előfordul-e koronavírus-fertőzés a körükben.

Kiemelt kép: Színház.hu/Bukaresti Nemzeti Opera