fbpx

Kisfilmsorozat mutatja be a bölcsészettudományokat

Hogyan lesz valakiből régész? Miért kezd el valaki művészettörténettel foglalkozni? Miként dolgoznak a kutatók a történelem, a filozófia, a néprajz, a zenetörténet és a bölcsészettudományok egyéb területein? Ilyen kérdésekre keresi a választ a Katt(anj) a tudományra! című videósorozat.

Kilencrészes videósorozatot indít a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) a Katt(anj) a tudományra! projekt részeként. A hetente jelentkező 10–15 perces epizódok mindegyike egy-egy önálló tudományterület működését mutatja be a BTK munkatársainak szemszögén keresztül. A kisfilmek körbejárják a művészettörténet, a régészet, a néprajz, a történettudomány, az irodalomtörténet, a filozófia, az archeogenomika, a klasszika-filológia és a zenetudomány aktuális kérdéseit, az itt dolgozó kutatók munkájának hátterét és motivációit. Olyan kérdésekre keresnek választ, hogy például miként lesz valakiből a bölcsésztudományok kutatója. Milyen példaképek, meghatározó tanárok tudják alakítani a tudományos életpályákat? Hogyan működik egy-egy tudományterület, és milyen aktuális kutatások zajlanak a Bölcsészettudományi Kutatóközpont falai között? Melyek azok a kérdések, kihívások, amelyekkel nap mint nap szembesülnek a bölcsész kutatók?

A sorozat mindegyik epizódja egy-egy tudományterületbe nyújt betekintést a BTK munkatársainak és intézeteinek segítségével. A stáb elkísérte a kutatókat terepre, levéltárakba, adattárakba, képtárakba, és interjúkat készített velük. Az alkotók célkitűzése az volt, hogy a filmekben a kutatók kerüljenek a középpontba, az egyes részek így az ő szemszögükön keresztül mutatják be az adott tudományterület sokszínűségét, az ott folyó kutatások aktuális kérdéseit.

A sorozat első epizódja a művészettörténetről szól, bemutatva a BTK Művészettörténeti Intézetének legfőbb gyűjteményeit a klasszikus festményektől a kortárs képzőművészet izgalmas darabjaiig.

A kutatóintézet munkatársai által 2022-ben életre hívott Katt(anj) a tudományra! weboldal és Facebook-oldal célja a tudománynépszerűsítés, annak bemutatása, hogy milyen sokszínűek a bölcsészettudományok, és hogyan folyik a tudományos munka a kutatóközpontban.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kilenc intézetnek ad otthont, és több mint 400 kutató dolgozik itt. A kutatóház laborok, különleges gyűjtemények, adattárak, könyvkiadó, könyvtárak otthona is egyben. Ezt a tudományos műhelyt szeretné minél közelebb vinni az érdeklődőkhöz a Katt(anj) a tudományra! kezdeményezés.

A projektet összegző Kattatudomanyra.hu weboldalon a most elindult kisfilmek mellett podcastek, cikkek és infografikák segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők a legfrissebb tudományos eredményekről.

A rovat további cikkei