Nádor Magda, Gál Erika, Gábor Géza és Sándor Csaba operaénekesek, valamint Kállai Ernő koncertmester is kitüntetésben részesült. Az intézmény saját alapítású elismeréseinek átadóját az Andrássy úti Ybl palota Medgyaszay termében tartották.

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze díj birtokosai az operaénekesek közül azok lehetnek, akik az intézmény Kossuth-díjas örökös tagjai, és betöltötték 60. életévüket. A cím viselésére idén lett érdemes Kiss-B. Atilla tenor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének oktatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Marton Éva tavaszi megválasztását követően a Magyar Állami Operaház örökös tagjai őszi ülésükön nem emeltek új tagot soraikba. Posztumusz örökös taggá választották ugyanakkor a 65 éves korában áprilisban elhunyt Egri Sándor operaénekest, akinek oklevelét lánya vette át.

Az Opera és a Fészek Művészklub közös alapítású Székely Mihály-emlékplakettjét, amiben minden évben az arra művészi és emberi magatartása alapján a leginkább érdemes művészt részesítik, a magánénekesek közül idén Gábor Géza vehette át. A számos elismeréssel rendelkező, székesfehérvári születésű basszista, aki szeptemberben ünnepelte operaházi pályafutásának 25 éves jubileumát, drámai és komikus, karakter- és főszerepek tucatjaiban nyújtott emlékezetes alakítást.

A legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat, mely elismerés névadó-alapítója születésének centenáriumát is ünnepeljük, az idén többek közt A varázsfuvola Papagenóját és a János vitéz Bagóját alakító Sándor Csaba basszbariton kapta meg. Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Nádor Magda, az 1980-as évek nemzetközi hírű koloratúrszopránja, a berlini Komische Oper kamaraénekesnője, korábbi egyetemi tanár vehette át. A Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek járó Závodszky Zoltán-díjban ebben az évben a Ring-tetralógiában Frickát alakító Gál Erika részesült.

A zenekari, énekkar tagok, valamint a balettmesterek és táncosok titkos szavazása alapján az évad zenekari művésze Kállai Ernő koncertmester, énekkari művésze Pap Nikoletta szoprán és Irlanda Gergely bariton, kartáncosa Adachi Yukio tánckari művész és Kiyota Motomi grand sujet lett.

Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny díjat Szakács Veronika, a női balettöltöztetők csoportvezetője, valamint Bartók Szilvia takarító csoportvezető vehette át. „Az előadásokért” emlékérmet dr. Lami Klára kulturális menedzser, a művészeti igazgatóság csoportvezetője kapta meg. Az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet Nagy Dániel kulturális menedzser vehette át. Az OPERA ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak az intézménynél, köztük Botos Veronika szóló brácsás, Polonkai Judit szólófagottos és Tóth Gábor szólókürtös zenekari művészeket, Erdős Andrea címzetes magántáncost, Radina Dace magántáncost, balettmestert, a Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti vezetőjét, Döbörhegyi Diána alt énekkari művészt, Sárkány István díszlettári csoportvezetőt és Kákay István művelődésszervezési és képzési osztályvezetőt.


654a62d0462fa820708d58ff.jpg
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

2023-ban harmadik alkalommal adta át a Magyar Állami Operaház az általa alapított Opera Corpus sajtódíjat. Az elismeréssel az intézmény olyan újságírók, médiumok és kommunikációs szakemberek munkáját kívánja jutalmazni, akik az elmúlt évtizedben a kulturális sajtó szűkülő piaci lehetőségei ellenére is önzetlen munkával segítették a dalszínház eseményeinek, művészeinek publicitását, illetve példaértékű nyitottsággal, alapossággal és tárgyilagossággal számoltak be az intézmény produkcióiról. Az elismerésben idén Szerémi Nóra, a Klasszik Rádió szerkesztője és Nyitány című reggeli programjának egyik műsorvezetője részesült.

A nyitóképen (balról jobbra) Szinetár Miklós az Operaház volt igazgatója, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címmel kitüntetett Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen az Operaházban. Fotó: Nagy Attila