A jeles gondolkodók, alkotók, tudósok és közéleti személyiségnek adható Makovecz Imre-díj odaítéléséről az alapítószervezetek – az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mellett a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány – által delegált bizottság döntött.

makovecz1
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A díjjal járó emlékérem Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása.

A Héttorony Fesztivál záróhangversenyén az észt Arvo Pärt – a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre kedvenc zeneszerzője – Lamentate című műve csendült fel, valamint hallható volt Kiss Ferenc A holdudvarház dalai című négy tételes ciklusa is Vedres Csaba szimfonikus hangszerelésében, amelynek elkészültét még életében Makovecz Imre is sürgette.

makovecz3
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ünnepi koncerten Makovecz Pál vezényelt, közreműködött a Zuglói Filharmónia, a Szent István Király Szimfonikus Zenekar, az Etnofon Zenei Társulás, Bognár Szilvia, Horváti Kata és Szvorák Katalin is.

Az ünnepi hangversenyen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, valamint Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

makovecz2
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Makovecz Imre

Makovecz Imre (1935-2011) Budapesten született, diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte 1959-ben. Több évtizedes pályája alatt többek között számos középületet és templomot tervezett, 1992-ben nemzetközi sikert aratott a sevillai világkiállítás magyar pavilonjával. Más elismerések mellett 1969-ben Ybl Miklós-díjat, 1990-ben Kossuth-díjat, 2001-ben Corvin-láncot, valamint 2003-ban Prima Primissima díjat vehetett át. 1992-ben történt megalapításától haláláig az MMA elnöke volt, 2011 óta a köztestület örökös tiszteleti elnöke.

MTI