A külhoni magyar vonatkozású épített kulturális örökség megmentését szolgáló Rómer Flóris Terv célja feltárni és megérteni a múltat és ezzel átélhetővé tenni a jelen számára is – mondta el a díjátadó előtt a miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette, a Teleki László Alapítvány által gondozott program végső üzenete az, hogy „nem feledkezünk meg egyetlen magyar közösségről sem”, a Rómer Flóris Terv ugyanakkor nagy lehetőség arra is, hogy az itt élő nemzetiségekkel együtt építsük újra a Kárpát-medencét.

A 2016-ban elhunyt Granasztói György történész a magyar közélet és kultúra nagy generációjához tartozott. Szellemi örökségének része a Teleki László Alapítvány is, amelynek kuratóriumi elnöke volt.

A Granasztói György által kezdeményezett, halála után róla elnevezett díj idei kitüntetettjét méltatva Gulyás Gergely elmondta, Kiss Lóránd nemcsak nagyszerű restaurátor, hanem életét a hivatásának szentelő, alkotó ember, aki mindent megtesz azért,

hogy az erdélyi építészeti örökség minél kisebb része legyen az enyészeté.
Kiss Lóránd

A miniszter üdvözölte az alapítvány In Situ című örökségvédelmi folyóiratának elindítását is, hangsúlyozva, hogy a lapból megállapítható: „a termés bőséges”.

A megmentett épületek leírásából, fotóiból egy egész világ nyílik meg, ezek az épületek arcot adnak a múltnak

– méltatta a kiadványt Gulyás Gergely.

Az első szám elérhető a Teleki László Alapítvány honlapján.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója emlékeztetett: az alapítvány erdélyi munkáinak többségénél Kiss Lóránd és csapata is közreműködik. Erre szükség is van, hiszen Erdélyben hihetetlen mennyiségű feltárandó és megóvandó falkép található.

A díjazott nemcsak a magyar vonatkozású örökség megóvásával foglalkozik: óriási energiákat öl az erdélyi szász emlékek feltárásába is.

Nyitókép: Kiss Lóránd és Gulyás Gergely

Fotó: MTI/Máthé Zoltán