A Fonó Tavasz koncertsorozat folytatja a februári Fonó Selection idei hagyományát: izgalmas fúziók, kisformációk koncertjeit mutatja be az online térben, ezúttal minden szerdán és szombaton.

Rendszerint olyan művészek találkoznak a Fonó színpadán, akik ebben a felállásban még sosem játszottak együtt. A felvételről sugárzott koncertek a Fonó weboldalán és Facebook-oldalán követhetők ingyenesen.

Ingyenesen követhető koncertek

Március 13-án Ferenczi György, Ifj. Csoóri Sándor Sündi és Lakatos Róbert lépnek együtt színpadra. Három különböző zenész, három eltérő stílus: a rock and roll, a világzene és a klasszikus zene oldaláról érkező zenészek/ zeneszerzők találkozása a színpadon, s ami ebben a produkcióban mindenkit és mindent összeköt, az a népzene.

Március 17-én Babcsán Bence és Varga Kornél érkezik. A két zenész a Zűrös Bandában és a Babcsán Projektben játszik együtt, de duóformációjuk minden szempontból rendhagyó. Koncertműsoruk román és szerb táncdallamokból, makedón és ír népzenéből merítkező feldolgozásaikból, saját szerzeményeikből ad ízelítőt. Ezeken a zenekarokon kívül Bencét a Babrából, a Bahorkából és a Fanfara Compexából ismerheti a közönség, Kornél pedig a Fianna, a Mókus és a Fabula Rasa, a Cimbaliband és a Borinka formációban hallható.

Március 20-án Kaltenecker Zsolt szólókoncertjét hallgathatja meg a Fonó online közönsége. Az Artisjus- és Gramofon-díjas jazz-zongorista több felállásban lépett már fel a Fonóban, ezúttal azonban szólóban érkezik. A koncert gerincét Zsolt 2015-ben megjelent Revisited című CD-jének élőben ritkán hallható anyaga adja, melyről ő maga így nyilatkozott: „Az elmúlt 25 évben sok zeneszámot írtam, van köztük jó pár, amit a mai napig szeretek. Ezekből válogattam erre a szólózongora-albumra. Különleges lett a lemez amiatt is, hogy ezúttal sokkal inkább a kompozíciókon, mint az improvizációkon van a hangsúly. Ez az anyag számomra egyszerre a kissé hosszúra nyúlt első alkotói korszakom lezárása és egy új korszak kezdete.”

Március 24-én kezdődik Tóth Viktor többrészes jazztörténeti sorozata, a szaxofonművész „koncertbeszélgetése” a jazz száz évéről – élő zenével, audió és videó részletek bemutatásával, illetve azok magyarázatával. Az esemény különlegessége, hogy a koncerten a közönség beavatást kap a jazz történetébe, stílusjegyeibe – az elhangzó számok példaként szolgálnak majd.

Tóth Viktort többszörösen az év altszaxofonosának, zeneszerzőjének választották Magyarországon és több „az év jazzlemeze” díj kitüntetettje is. A jazztörténeti sorozat sikere a szaxofonos közvetlenségében, magas szintű felkészültségében és előadói készségében rejlik.

Élőben streamelt, jegyvásárlás után megtekinthető koncert

Meybahar

Március 27-én a nemzetközi toplistás Meybahar lép fel, erre az alkalomra különleges vendég is érkezik hozzájuk: Juhász Gábor jazzgitáros. Ezt a koncertet élőben streamelik a Fonóból, jegyvásárlás után tekinthető meg. A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el lelkünk legbelső rezdüléséig. A zenekart közvetlenül inspirálja a régi időkbe nyúló modális zenei örökség és napjaink zenéje, a különböző kultúrák közös pontjainak és találkozásainak mélységei és magasságai. Az este a Fonóban több izgalmat is rejt magában, a zenekar ugyanis ebben a felállásban első alkalommal fog bemutatkozni nagyobb nyilvánosság előtt, valamint ez alkalomra meghívott vendégük Juhász Gábor jazzgitáros lesz.

Nyitókép: Tóth Viktor, képek forrása: Fonó Budai Zeneház