fbpx

Kiváló múzeumpedagógusokat keresnek

Idén ismét várják a jelöléseket a Kiváló Múzeumpedagógus Díjra. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM – MOKK) kétévente hirdeti meg az elismerést.

A kitüntetést olyan szakemberek kaphatják meg, akik a múzeumpedagógia terén kiemelkedő szakmai tevékenységet végeznek, illetve ezen a területen kidolgoztak valamilyen kiváló módszert, megvalósítottak valamilyen programot, vagy kiadványt hoztak létre. Fontos, hogy a jelöltek munkásságának köszönhetően olyan magas színvonalú, oktatást segítő programok jöttek létre, amelyek jelentősen hozzájárultak a múzeumpedagógia szakmai módszertanának megújításához, a múzeumi foglalkozások oktatási szerepének elismeréséhez.

2020-ban a múzeumpedagógiai szakmai tevékenység értékelése új szempontokkal bővült. Ezt a gyakorlatot folytatva idén is értékelni kívánják azok teljesítményét, akik a múzeumokban megvalósuló programokon túl az online térben is létrehoztak, működtettek újszerű fejlesztéseket, és színvonalas múzeumpedagógiai tevékenységükkel segítették a pedagógusok munkáját.

Fontosnak tartják, hogy a jelölt múzeumpedagógiai kezdeményezéseinek eredménye mérhető legyen, és követendő példaként szolgáljon. A kitüntetésre ajánlást tehetnek magánszemélyek, muzeális intézmények vezetői, múzeumi kollektívák, múzeumi szakmai szervezetek.

A Kiváló Múzeumpedagógus Díjra érkező jelölések elbírálására az alapító Szabadtéri Néprajzi Múzeum szakmai bizottságot hoz létre. A testületben többek között a múzeumi terület szakmai szervezetei is képviseltetik magukat: a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége. A bírálók között részt vesznek az országos múzeumi koordinátori hálózat, a kulturális tárca és az SZNM – MOKK képviselői is.

A beérkezett jelöléseket a kuratórium értékeli, a felterjesztések alapján dönt a díjazott személyéről. A kitüntetésre történő ajánlást az adatlap kitöltésével, az ahhoz kapcsolódó részletes útmutató alapján lehet megtenni.

A díjat a tervek szerint október 3-án, a 20. Országos múzeumpedagógiai évnyitón adják át.  

Az írásos felterjesztéseket legkésőbb augusztus 23-ig kérik elküldeni word- és pdf-formátumban elektronikusan a rudolf.eszter@skanzen.hu e-mail címre, valamint postai úton a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ címére.

Az adatlap innen tölthető le, további információk itt találhatók.

Nyitókép: AFP/Image Source/Kalle Singer

A rovat további cikkei