Nagy hagyományú adventi fesztivál és újonnan induló koncertsorozat mellett kiállítással egybekötött vásár is szerepel öt várost érintő programajánlónkban.

Budakeszi

A budai régió különleges kulturális színfoltja lehet az az adventi koncertsorozat, amelyet négy héten át, négy különféle műfajban szerveznek Budakeszin, ezzel igényes szórakozást kínálva a régió és a Zsámbéki-medence polgárainak. A környéken eddig még nem volt példa ilyen magas minőségű, ünnepélyes koncertélményekre a karácsonyi időszakban. A programokra a kisváros két emblematikus templomában, a római katolikus Havas Boldogasszony plébániatemplomban és a református Határon Túli Magyarok Emléktemplomában kerül sor.

November 30-án Szalóki Ági és Bognár Szilvia az európai keresztény kultúra gazdag karácsonyi kincsestárából válogat. December 7-én egy különleges hangzású ünnepi koncertet hallhat a közönség a Szent Efrém Férfikartól. December 14-én a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató legkiemelkedőbb ifjú felfedezettjei Miklósa Erika operaénekessel adnak komolyzenei koncertet a budakeszi református templomban. December 21-én Szekeres Adrien legszebb és legismertebb dalai csendülnek fel.

Budapest

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítása és vására keretében a galéria művészei olyan kisméretű műtárgyakat állítanak ki, amelyek különleges ajándékok lehetnek akár önmagunk, akár szeretteink számára az ünnep idején. Kiállító művészek: Benyovszky-Szűcs Domonkos, Dobos Tamás, Forrai Ferenc, Gábor Áron, Gacsályi Bíborka Lina, Gáti György, Kudász Gábor Arion, Lublóy Zoltán, Lukoviczky Endre, Romvári Márton, Vörös Miklós. A kiállítás és vásár december 22-ig 12 és 18 óra között látogatható a Faur Zsófi Galéria Panel Contemporary terében.

A Ráth György-villában december 1-jén nyíló, Terítéken az ünnep című alkalmi kiállításhoz tizenöt neves iparművészt kért fel az Iparművészeti Múzeum arra, hogy készítsenek ünnepi dekorációt a szecessziós enteriőrökbe, a muzeológusok pedig karácsonyra hangolják az évszázados asztalok terítékeit. A decemberi vasárnapokon gyertyagyújtással, múltidézéssel, mesékkel, zenés programokkal és szubjektív tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket a villába, és abban is segítenek, hogy a kézműves műhelyben különleges anyagokból csodás karácsonyfadíszeket, valamint egyedi ajándékokat készíthessenek.

Debrecen

A Debreceni Advent karácsonyi vására december 23-ig várja a látogatókat: igazi ünnepi forgatag, vásári fogások, adventi programok, gyerekkuckó és meseváros, karácsonyi hütte és jégpálya szórakoztatja a karácsonyi közönséget. A belvárosi korzón 75 ünnepi hangulatú stand kínálja termékeit, amelyek mellett 23 faházban kaphatóak kulináris finomságok. Debrecen fenyőfája mindig helyi felajánlásnak köszönhetően érkezik a karácsonyi belvárosba, idén egy 14 méter magas ezüstfenyőt díszítettek fel. A Dósa nádor téren kivilágított, barokk körhinta várja a kisebbeket, akik aztán felszállhatnak a karácsonyi kisvasútra is a Debreceni Advent megállóhelyén.

Győr

Gazdag programkínálattal december 1-jén indul, és egészen a karácsonyi ünnepek végéig tart a 13. Öt Templom Advent fesztivál. Az esemény házigazda templomai és a vallásaikat gyakorló, keresztény és zsidó közösségeik különböző hagyományok szerint várják decemberben a fény születését. Ezek a szokások teszik egyedivé és meghitté ünnepeiket, és emlékeztetnek minket arra, hogy mindannyian tradícióikat őrző közösségek tagjai vagyunk, szokásokkal, amik összekötnek és megkülönböztetnek minket egymástól. A fesztivál szervezői különlegességekkel, templomi koncertekkel, színházi előadásokkal, templomtörténeti túrákkal is készülnek a gazdag liturgiai programkínálat mellett.

Idén Johannes Bär, a Yagody, Csákányi Eszter, Ember Márk, Kamarás Iván, Nizsai Dániel, a MárkusZínház, Csorba Lóci, Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs, Ratkóczi Huba, a The Klezmer Brothers, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, a Dés László–Balázs Elemér Quartett, a Voces4 Énekegyüttes és Mizsei-Takács Zsuzsanna, az Aranyakkord, valamint a Bagossy Brothers Company lépnek fel az újvárosi templomokban.

Kecskemét

A december 1-jén kezdődő Téli csodaország és Kecskeméti advent elnevezésű rendezvény keretében a már megszokott, közkedvelt programok mellett több újdonsággal is készülnek a kecskemétieknek és a vármegyeszékhelyre látogatóknak. Kecskemét főterén huszadik alkalommal rendezik meg az Adventi szombat estéket, közös gyertyagyújtásra várnak mindenkit a város adventi koszorújánál. Idén a városháza és a Kossuth-szobor előtt alakítják ki a december 31-ig ingyenesen használható főtéri korcsolyapályát, ezúttal igazi jégből.

A városháza megújult díszudvarán igazi hóesés, fenyőerdő, mesebeli házikók, varázslatos fények, lovas szán idézik fel régmúlt karácsonyok emlékeit, Neumann Suli néven a Neumann Egyetem izgalmas, minden korosztály számára ajánlott természettudományos előadásokat kínál, és szintén minden nap üzemel majd az óriáskerék és a kisvasút. A programsorozat több koncerttel is segít az ünnepre hangolódni, hiszen fellép Zséda, a Wolf Kati trió, a Fool Moon acapella, az Éliás Gyula Jr. Trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Kalmus Felicián, Nagy Szilárd és Ragány Misa, valamint Bíró Csongor Vitéz. Lesz jégszobrász show és fényszórás is.

Egész nap nyitva tartó jégpálya, koncertek, beszélgetés a fenntarthatóságról, jótékonysági gyűjtés, bábszínház, nemzetiségek bemutatkozása – ebben a cikkünkben olyan adventi vásárokat ajánlunk, ahol izgalmas kulturális programokkal is várják az érdeklődőket.

Nyitókép: Debreceni Advent. Fotó: Főnix Rendezvényszervező Kft. / Kiss Lóránt