Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nyitotta meg azt az április 12-ei sajtótájékoztatót, amelyen többek között a Magyar Nemzeti Balett következő premierét mutatták be. A főigazgató elmondta: minden zene- és balettkedvelő megtalálhatja a hozzá közel álló műveket, hiszen lesz klasszikus balett és kortárs tánc is. A Csipkerózsika évtizedek óta nem volt színpadon, így a bemutató igen különlegesnek ígérkezik.

 

Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója is megjegyezte: ez tradicionális koreográfia lesz, gyönyörű, kézzel készített jelmezekkel és varázslatos látványvilággal. Kiemelte: a darabot négy szereposztással fogják bemutatni, amely azt is bizonyítja, milyen sok, nagy tudású művésszel dolgozik az Operaház. Mindegyik szereposztás a maga nemében különleges, ám azonosan magas színvonalú lesz ? tette hozzá.

Sajtotajekoztato_-_Csipkerozsika_Space_Fantasy_TancTrend_Pas_de_Quatre_foto_Palyi_Zsofia

 

Csajkovszkij balettzenéje a korszak egyik remekműve. A 2016-os budapesti bemutató koreográfiáját a világhírű Sir Peter Wright készítette, akinek színpadra állításai messzemenőkig kidolgozottak. Csipkerózsika-koreográfiáját műsoron tartják Bécsben, Amszterdamban és Angliában is. A művész részt vett a sajtótájékoztatón, ahol elmondta: rendkívül élvezi a munkát Solymosi Tamással, a Magyar Nemzeti Balett hozza a világ nagy balettegyütteseinek színvonalát. Ezt a koreográfiát Angliában a klasszikus balett Bibliájaként is emlegetik, most pedig a magyar közönség is láthatja.

 

Belső utazás a moderntánccal

Az április 17-ei bemutatót április 21-én az Erkel Színházban egy különleges est követi, amely a Space Fantasy címet kapta, és két előadást takar: Barta Dóra Megbolydult bolygók és Földi Béla Marsbéli krónikák című alkotásait. Ezekben a Magyar Nemzeti Balett és a moderntáncra szakosodott vendégművészek közösen varázsolják el a közönséget.

 

Barta Dóra műve Godfrey Reggio Kizökkent világ című kultuszfilmje alapján Philip Glass zenéjére épült. Szívemhez közel álló filmről és zeneműről van szó ? mondta el Barta Dóra, kiemelve: nem akart harcra kelni a film csodálatos képi világával, inkább a táncosokban munkáló érzelmekre összpontosított. ?Annak idején az elmagányosodásról szólt a film ? így érzéseket kerestem, és a jelen világ kiszámíthatatlan veszélyérzetéből, bizonytalanságából indultam ki, amikor dolgozni kezdtem? ? tette hozzá a művész. Így a táncosok gazdag érzésvilágán van a hangsúly, a zenemű inspiráló és csodálatos. ?Ez emberközeli érzéseket közvetítő est lesz, amely a belső lelki utazást segíti majd elő, amelyre a mai embernek is szüksége van.?

Sajtotajekoztato_-_Csipkerozsika_Space_Fantasy_TancTrend_Pas_de_Quatre2_foto_Palyi_Zsofia

 

Balett élő rockzenére

Az est következő előadása Földi Béla Marsbéli krónikák című koreográfiája, amelynek különlegessége, hogy a táncosokat a Solaris együttes élő zenéje kíséri majd. Az előadás Ókovács Szilveszter ötlete volt, amelynek Földi Béla is nagyon örült. Mint mondta: annak idején ez volt a Solaris első albuma, amely jelentős pont volt az együttes életében, hiszen nemzetközi ismertséget hozott a számukra. Az előadásra készülve megjegyezte: tizenkét táncosra alkotta meg a művet, amelyet a Budapesti Táncszínház és a Magyar Nemzeti Balett előadásában láthatnak majd a nézők.

 

A hónap végén ismét megrendezik az Erkel Színház moderntáncprogramjait, amelynek keretében vendégül látják a vidéki táncegyütteseket, nagyszínpadi lehetőséget biztosítva a számukra. A főigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: az Operaház évek óta igyekszik lehetőséget adni a vidéki társulatoknak. Solymosi Tamás hozzátette: mindezzel a táncszakmát tudjuk erősíteni, ha együtt lépünk fel.

Sajtotajekoztato_-_Csipkerozsika_Space_Fantasy_TancTrend_Pas_de_Quatre3_foto_Palyi_Zsofia

 

Összefogás és önkeresés

A Tánc Trend ?16 elnevezésű esten a Badora Társulat művészei lépnek fel Ördöghomok című előadásukkal, amelynek szintén Barta Dóra volt a koreográfusa. Elmondta, hogy egy erdélyi mondás ragadta meg a fantáziáját: Isten abból a földből teremtette az embert, amelyet az ördög hozott fel a tengerből. Így a darab az állandó önkeresést, Istenkeresést viszi színpadra. ?Érdekes kérdéseket vetünk fel, és természetesen válaszokat is keresünk rá? ? tette hozzá.

 

Szintén az esten láthatja a közönség Kozma Attila Fellini Etüd című, Federico Fellininek emléket állító alkotását a Miskolci Balett előadásában, majd a programot a Magyar Nemzeti Balett Kibillent harmóniák című darabja zárja.

 

Másnap a Pas de Quatre ?16 zárja az előadás-sorozatot a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Magyar Nemzeti Balett egy-egy darabjával. Ritkaság egy színpadon látni Magyarország legnívósabb táncegyütteseit, ám az est éppen ezt kínálja a nézőközönségnek.

Wéber Anikó