fbpx

Klasszikus zene a nappalinkban

A Filharmónia Magyarország koncertjei az ország több mint 200 településén viszik közel a nézőkhöz a klasszikus zenét. A virtuális koncertterem márciusban is sok izgalmas hangversennyel várja kedves közönségét.

A Filharmónia Magyarország virtuális koncerttereme nemcsak arra ad módot, hogy a nappalink foteljét egyszer a pécsi Kodály Központ nézőterére képzeljük, máskor a miskolci Művészetek Háza termébe, vagy a nagykanizsai művelődési házba, de sosem látott közelségből láthatjuk a hangszereket, az előadókat. A karmester instrukciói ugyan továbbra is a zenekarnak szólnak, de izgalmasak nézőként is, hiszen ezúttal szemből láthatjuk ezen gesztusokat.

A virtuális koncertsorozat március 4-én Debrecenből, a Kölcsey Központ Nagyterméből jelentkezik. A Kodály Kórus Debrecen hangversenyén közreműködik Vojevogyina Olga zongoraművésznő, Karasszon Dénes csellóművész, vezényel Kocsis-Holper Zoltán. Az eseményt Arany János zenetanár, karnagy narrációja teszi még érdekesebbé. Mozart zsenialitásának emléket állító online koncertre invitáljuk közönségünket március 5-én a Savaria Szimfonikus Zenekar, Nyári László hegedűművész és Vajda Gergely karmester közreműködésével.

Március 7-én a pécsi Kodály Központban kerül megrendezésre Szutrély Katalin szoprán énekesnő és Berecz Mihály zongoraművész különleges koncertje. A zenének belülről kell jönnie, fejből és szívből. A Mozart szonáta a Schubert-, Schumann- és Brahms művek közé olvad, a lírai dalokhoz szorosan kapcsolódva. Március 9-én a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyével jelentkezik a Filharmónia virtuális koncertterme. Pilz János hegedűművész és Nagy Sándor brácsaművész közreműködésével Schubert, Mozart, Dvořák műveket hallhatnak. A karmesteri pódiumon Berkes Kálmán.

Március 11-én Miskolcról, a Művészetek Házából közvetítik a Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenyét. Az estén Bartók Béla és Richard Strauss műveket hallhatnak Várjon Dénes zongoraművész közreműködésével és Kovács János vezényletével. Március 12-én a Savaria Szimfonikus Zenekar hangversenyét  közvetíti a Filharmónia Magyarország  Szombathelyről, a Bartók teremből. A zenekart ezúttal Cser Ádám dirigálja majd, szólistaként pedig Kelemen Gáspárt köszönthetjük, aki néhány nappal a koncert előtt ünnepli 13. születésnapját. Az ifjú tehetség Henryk Wieniawski 2. d-moll hegedűversenyében csillogtatja meg tudását. Az estén felcsendül még Smetana Hazám című műve és Dvořák 7. d-moll szimfóniája.

A legkisebbeket is várják a képernyők elé. Március 21-én 11 órakor a Szegedi Nemzeti Színházból követhetik nyomon a közvetítést.

A vasárnapi ebéd előtt remek családi programként  együtt követhetik nyomon a szülők, nagyszülők, gyerekek a „Kis kezek nagy mesterek” című hangversenyt a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában, Gyüdi Sándor vezényletével és Lukácsházi Győző moderálásával. A koncerten közreműködnek a Király-König Péter Zeneiskola növendékei, Cseh Julianna, Haluska Lara, Harmath Kornélia, Kollár Villő, Patkós Maja és Molnár Fanni Regina.

Március 25-én a Győri Filharmonikus Zenekar Gérard Korsten vezényletével és Silvia Careddu fuvolaművésznő közreműködésével osztrák zeneszerzők műveit szólaltatja meg.

Az est folyamán a bécsi klasszicizmus meghatározó alakjainak, Haydn, Mozart, illetve a zenetörténet eme korszakának utolsó mestereként, illetve az első romantikus alkotóként számontartott, Schubert darabjait hallhatjuk.

Az élő közvetítések ingyenesek. A társaság web– és Facebook-oldalán, Youtube– és Vimeo-csatornáján élőben lehetnek részesei a klasszikus zene rajongói a koncertélménynek.

Fotók forrása: Filharmónia Magyarország

A rovat további cikkei