A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikuszenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. A Danubia Zenekar Hámori Máté vezetésével február 24-én immár ötödik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb zenés előadásokat.

A képen jelenet az Örkény Színház Csoda és Kósza című előadásából. Fotó: Horváth Judit
Jelenet az Örkény Színház Csoda és Kósza című előadásából. Fotó: Horváth Judit

Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikuszenei esemény, a Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A fesztivál – azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében.

Az egynapos fesztivál házigazdája a Danubia Zenekar; az együttes innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője és házigazdája Hámori Máté karmester, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

A Danubia Zenekar ifjúsági előadásain ebben az évben Beethoven és Mozart zenéjével, valamint brácsára írt művekkel ismerkedhetnek kicsik és nagyok, de idén először egy hangjátékot, az Örkény Színház Csoda és Kósza című előadását is megnézhetik a fesztiválra ellátogató családok.

A Danubia missziói átszövik mindennapi tevékenységüket: ez alkalommal a Beethoven-projekt keretében siketek és nagyothallók számára tesznek átélhetővé két koncertet rezgéstovábbító eszköz, ez esetben lufik segítségével, így a hallássérült gyerekek és felnőttek is részesei lehetnek a közös zenei kalandnak.

A Kalandra Fül fesztiválon kísérőprogramok is várják a zenekedvelőket. Az Art Classic Harangegyüttes Harangoznak délre című koncertjén a nap folyamán kétszer ismert népdalok, gyermekdalok, illetve mesezenék csendülnek fel, amelyek harangzenei átiratait id. Lajhó Gyula, az együttes művészeti vezetője készítette. Az előadásokon hangolt kézi csengettyűket láthatunk és hallhatunk, a koncerteket követően pedig a közönség tagjai próbára is tehetik magukat „zenészként”. A rendezvény napján a Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző képző- és iparművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg játékos, kreatív gondolkodásra, a résztvevők adottságainak kibontakoztatására ösztönző formában.

További információ és részletes program itt található.