Az idén elsőként megrendezett esemény minden ízében különlegesnek ígérkezik, a felnőtteket koncertekkel, a gyerekeket pedig matinéelőadással várják.

Az idén útjának induló csömöri Pünkösdi Zenei Napok elsősorban a klasszikus zene rajongóit és azokat is várja, akik még csak most ismerkednek a műfajjal.

A zenei esemény megálmodója Esztergály Előd csömöri református lelkész, a zenei programsorozatot pedig az esemény házigazdái, egyben művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes állították össze, akik a világ legrangosabb zenei fesztiváljainak (Salzburg, Marlboro, Luzern, Edinburgh) és a legjelentősebb koncerttermeinek (Wigmore Hall London, Carnegie Hall New York, Koncertgebouw Amszterdam) visszatérő művészei, továbbá Budapesten a Zeneakadémia minden év novemberében megrendezett, óriási sikerű kamarazene-fesztiváljának a megálmodói és művészeti vezetői.

„Hosszú évek óta Csömör az otthonunk, és különösen kötődünk ehhez a gyönyörű faluhoz, ahol legnagyobb örömünkre idén díszpolgárokká választottak minket. Régóta formálódik bennünk egy olyan nyári fesztivál gondolata, amelyet »itthon« tudunk megvalósítani. Ezért is hatalmas öröm számunkra, hogy Esztergály Előd csömöri református lelkész felkérésére és segítségével a gyönyörű, új református templomban idén megvalósulhat ez a régóta dédelgetett álmunk. Nagy szeretettel, kiváló művészekkel és gyönyörű programmal készülünk erre a három napra” – fogalmazott Simon Izabella, az esemény egyik házigazdája.

Nagy zenei klasszikusok színesítik a három napot

A csömöri Pünkösdi Zenei Napok rendkívül gazdag programjában Bach, Mozart, Kurtág, Beethoven, Schubert, Schumann, Mahler, Liszt alkotásai mellett elhangzik egy válogatás a genfi zsoltárokból is. A koncertsorozat első estéjén Mozart művei állnak majd a középpontban, másnap Mahler első szimfóniája csendül fel a nagyon ritkán hallható négykezes átiratban, az utolsó napon pedig a genfi zsoltárok mellett a látogatók részesei lehetnek olyan ritkán hallható zeneszerzők orgonaműveinek is, mint Anthoni van Noordt és Charles Tournemire.

A művészeti vezetőkhöz olyan világhírű előadók csatlakoznak, mint Keller András hegedűművész, Pálúr János orgonaművész, Érdi Tamás zongoraművész, Kaczander Orsolya fuvolaművész, Tímár Sára énekes és Kovács István operaénekes. A fesztivál közreműködői között fiatal előadók is vannak, az elmúlt években rendkívül sikeres Korossy vonósnégyes, valamint Karasszon Eszter csellóművész.

Matinékoncert a fiatal zenerajongóknak

A szervezők a gyermekek számára is készülnek egy különleges programmal. Június 25-én, szombat délelőtt 11 órakor matinékoncerttel várják az 5–12 év közötti gyermekeket, amely a szeretet és a barátság témáját járja körül a zene és a társművészetek segítségével. A színes műsor centrumában megszólal a Piroska és a farkas meséje is a hangszerek nyelvére lefordítva a Kis piros hegedű és a nagy gonosz cselló címmel. Az interaktív zenei élmény mellett a gyerekek részesei lehetnek egy gyönyörű meseillusztráció születésének is.

Méltó és különleges helyszínt kapott az esemény

A helyszínt a 2020-ban átadott új, egyszerre modern és klasszikus jegyeket is magán hordozó templom adja, amelyet építésekor tudatosan úgy terveztek, hogy kialakításával, kitűnő akusztikájával lehetővé teszi az igényes koncertek rendezését. A templom kétszáz fő befogadására alkalmas, rendelkezik tizenöt regiszteres orgonával és egy koncertzongorával is, amelyek méltó keretet adnak ennek a rangos rendezvénynek. A vizuális élményről az épület belseje gondoskodik, különösen a kazettás mennyezet egyedi tematikájú kialakítása.

A koncertsorozatra szeretettel várnak a nagyobb gyermekektől az idősebb generációig mindenkit, aki szívesen töltene időt zenehallgatással egy különleges környezetben. Aki több előadáshoz is kedvet kap, akár kedvezményes bérletet is vásárolhat a három napra, melyet a helyszínen lehet megvásárolni vagy elővételben a gyülekezet honlapján, ahol a pontos programot is meg lehet tekinteni.

Nyitókép forrása: Pünkösdi Zenei Napok