A fesztivál középpontjában a két világhírű magyar muzsikus, Baráti Kristóf és Várdai István, valamint a művészbarátaik által előadott kamarazene áll, melyet napi két koncerten hallgathat meg az egy hétre Kaposvárra költöző közönség. A művészek között ismert és kevésbé ismert nevek is szerepelnek, akikkel a művészeti vezetők szerint a közönségnek mindenképpen érdemes megismerkednie.

kaposfest

Fellép többek között a Borodin Quartet (vonósnégyes), akik késői Beethoven-kvartettel érkeznek a fesztiválra, a Trio Catch, akik kortárs darabokat adnak elő, Gilles Apap hegedűművész, aki a zene örömét viszi bele a klasszikus zenébe, Zarina Shimanskaya zongoraművész, Josef Spacek cseh hegedűművész, Diemut Poppen brácsaművész, Thomas Hoppe zongoraművész, Tomoko Akasaka hegedűművész, Uxia Martinez Botana nagybőgős, Jean-Eflam Bavouzet zongoraművész, aki az egyik legjobb Bartók-előadó, de most Haydn-darabot fog játszani, a Borodin Quartettel pedig Robert Schumann Zongoraötös Op. 44. című művét adja elő, Károlyi Katalin népzenét hoz a fesztiválra, Suzana Bartal zongoraművész, valamint Camille Thomas és Julia Hagen fiatal csellóművészek. A magyarok közül fellép többek között Farkas Gábor, Balog József és Fejérvári Zoltán zongoraművészek, Pusker Júlia hegedűművész, Oláh Kálmán jazz-zongorista és Rost Andrea énekművésze ? és természetesen a művészeti vezetők különböző formációkban. Érdekesség, hogy Gilles Apap és Várdai István Kodály Zoltán hegedű-cselló duóját játsszák majd el.

A klasszikus zenei koncertek mellett minden eddiginél szélesebb körű lesz a kísérőprogramok sora. A fesztiválon bemutatkozik Bősze Ádám zenei stand up estje, valamint a Kaposfest Kamarazenekar ? Prieger Zsolt (Anima Sound System), Beck Zoltán (30Y), Saiid és Závada Péter(A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I.), illetve Szendrői Csaba (Elefánt) ? közös, erre az alkalomra készülő produkciója, a Kaposfest Underground, melyet szabadtéren lehet majd meghallgatni.

Kallo_Peter_Kaposfest_2014_2

Folytatódik a tavaly nagy sikerrel elindított sakkverseny, és ismét lesz ?beavatási szertartás? az önként jelentkező budapesti és kaposvári egyetemistáknak, akiknek egy feladatuk van: túlélni egy klasszikus zenei koncertet. Misszió számukra, hogy megszerettessék a klasszikus zenét ? mondják a szervezők.

Segal Viktor ?fesztiválséf? ételei mellett idén a közönség is megkóstolhatja a művészek jó közérzetét évek óta biztosító Amedei-csokoládét, a Tóth Sándor barista (Lucky Cap) által készített, különleges pörkölésű Kaposfest-kávét, valamint a Bolyki György fesztiváligazgató által megálmodott Rippl-Rónai-tortát. A Garamvári pince már megszokott pezsgője mellett az idén újdonságként bemutatják a Kaposfest borát is.

Az irodalom kedvelői Lackfi János ?fesztiválköltő? Kaposfest-élményeiről készülő verseit megtalálják majd a naponta megjelenő Kaposfest Timesban a fiatal írógeneráció legjelesebb képviselőinek a fesztiválra készülő műveivel együtt. Emellett szokás szerint képzőművészeti kiállítások, a tizennégy klasszikus zenei koncerthez kapcsolódó műismertető előadások, kirándulások, éjszakai fürdőzés, Sárközy Lajos cigányzenekara és könnyűzenei koncertek is gazdagítják a programot.

A fesztivál bérleteinek zömét ? 95 százalékát ? szokás szerint már a tavaly augusztusi fesztiválon megrendelte a közönség ? úgy, hogy nem is tudták, mi lesz a műsor következő évben, ami nagy bizalom a részükről ?, így a szervezők ismét teltházas koncertekre számítanak, rengeteg, a földön, párnákon ülő diákkal, sokkal többel, mint tavaly.

Kaposfest_-_Barati_Kristof_es_Vardai_Istvan_foto_Mozsi_Gabor
Baráti Kristóf és Várdai István művészeti vezetők

 

Bolyki György fesztiváligazgató elmondta, hogy szeretnének kiszállni a mennyiségi versenyből és inkább a minőség irányába haladni. Ezt teszi lehetővé a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatás, amely három évre szól, illetve az is, hogy újra ötéves szerződést kötöttek Kaposvár önkormányzatával.

 

Várdai István művészeti vezető megjegyezte, hogy az idei fesztivál az eredet?időtlenség tematika köré szerveződik. E vezérfonal nyomán széles paletta jött létre. ?Szerteágazó és komplex utazás lesz a Kaposfest hete? ? tette hozzá.

 

Baráti Kristóf, a fesztivál másik művészeti vezetője kiemelte, hogy kortárs darabok eddig kevésbé voltak jelen a Kaposfesten, amin most változtatni szerettek volna. ?Élményben és tartalomban is magas színvonalú felhozatalra lehet számítani? ? mondta. Hozzátette: a legerősebb sikermutató, hogy nagyon sok helyről érkeznek a fesztivállátogatók, külhonban élő magyarok például rendszeresen jönnek. ?Baráti, családias lesz a hangulat.?

 

A művészeti vezetők a Kultúra.hu kérdésére elmondták: a fesztiválon elhangzó darabokat körülbelül 95 százalékban kapják a fellépő művészek, de természetesen rugalmasak: ha valaki nagyon elő szeretne adni valamit, arra is van lehetőség. Ebben az évben viszont vannak bizonyos művek, melyeket maguk a művészeti vezetők szeretnének hallani ? ezek mindenképpen benne lesznek a fesztivál repertoárjában.

Európa egyik legrangosabb kamarazenei eseménye augusztus 9. és 13. között várja a klasszikus zene rajongóit.

Kultúra.hu