fbpx

E-Klub: a könnyűzene legendája

IMG_1282
Bajnai Zsolt

Két évvel ezelőtt indult el a magyar könnyűzene támogatását célzó Cseh Tamás Program ? erre a célra az első évben 500, a második évben ? melynek lassan a végére érnek ? pedig már 975 millió forintot fordítottak ? mondta Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője.

Az üres adathordozók utána befolyó jogdíjak 25 százalékából finanszírozott program nyolc alprogramból áll ? a mostani táblaavató a magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogram keretében valósulhatott meg.

Bajnai Zsolt az alprogramok közül ? az E-Klubra emlékezve ? kiemelte a klubokat támogatót, melyről azt mondta: ha nem lenne klubtámogatás, akkor sajnos nagyon sok helyre nem jutna el az élő könnyűzene ? sem országosan, sem a határon túlra. Hozzáfűzte: újdonság az idén, hogy először támogatnak határon túli klubokat is.

?A magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramot részben azért indítottuk el, mert úgy gondoljuk, Magyarország háború utáni történet nem érthető meg a magyar rock- és popzene története nélkül, amellyel kapcsolatban meglehetősen nagy adósságaink vannak? ? hangsúlyozta.

IMG_1255
Főrendezők és klubtagok

Az egykori E-Klub épülete az ötödik hely, ahol táblát avatnak ? annak érdekében, hogy ezeket a helyszíneket sose feledjük el. ?Számomra ez a hely legenda és legendásak önök is? ? zárta beszédét Bajnai Zsolt utalva az egykori E-Klub megjelent főrendezőire, tagjaira és munkatársaira.

 

IMG_1323
Hegyháti József

Hegyháti József, az E-klub alapító-főrendezője elmondta: az E-Klub története 1968 őszén indult, akkor épült ugyanis a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) E épülete. Eleinte egy állandó, valamint egy meghívott zenekar lépett fel a klubban, illetve volt egy bárrész is, ahova rendszerint nem fértek be az emberek ? mondta Hegyháti József mosolyogva. A főrendező elmesélte, hogy a klubélet a Futuráma zenekarral indult, amely azonban nem tudott megmozgatni ezer embert ? ő pedig mindig ilyen szemmel kereste a fellépő zenekarokat. Őket követte az Atlasz, amely viszont képes volt bevonzani ennyi vendéget. A fiúknak szombaton nyakkendős nap volt, vasárnap pedig szabad ? tette hozzá.

A táblaavatás végén az egykori főrendezők koszorút helyeztek el az elhunyt művészek és munkatársak emlékére Czakó László volt főrendező vezetésével.

IMG_1201

———————————————————-

E-Klub

A hatvanas években pezsgő klubélet folyt itt, egyike volt a legismertebb szórakozóhelyeknek. Szombat esténként a soul zenét játszó Atlasz együttes volt a házigazda. Később a Kinizsi utcai egyetemi klubból ide került az Omega, míg a bárban a Sakál Vokál zenélt. A külföldre szerződő Atlasz helyett aztán a Bergendy lett a rezidens, az Omegát pedig a Generál váltotta 1973-ban, de játszott itt többek között az Illés, a Mini, a Benkó Dixieland Band, a Bajtala és az LGT is.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

A rovat további cikkei