A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum bemutatta 2024. évi programtervét. A kortárs művészet mellett fókuszban a látogatók bevonása és a hátrányos helyzetű közösségek megszólítása lesz.

A budapesti intézmény éves programját és tevékenységét évek óta egy-egy olyan kerettéma köré szervezi, ami reflektál a múzeumok és a kortárs művészet 21. századi szerepvállalására. Ez 2023-ban a gondoskodás mint társadalmi felelősség, a bizalom, a humanitás és az altruizmus témakörét foglalta magában. A múzeum 2024-ben olyan kiállításokkal jelentkezik, amelyek a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjait tárják fel más művészeti ágakkal és diszciplínákkal, valamint továbbra is komoly hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű közösségek megszólítására és a látogatók bevonására új, interaktív eszközökkel.

Az év első kiemelt eseménye az À la recherche de Vera Molnar című kiállítás. Vera Molnar az elsők között foglalkozott a digitális művészettel. A kiállítást a művész századik születésnapjára tervezték, de a megnyitást sajnos már nem érhette meg. A két részből álló tárlat áttekintést nyújt a nemrég elhunyt művész pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt.


65b10f6bb26260f5e4eb0632.jpg
Vera Molnar: A kör négyszögesítése (1962–64; olaj, vászon; 110x110 cm)

Áprilisban a Bartók Tavasz részeként lesz látható a kivételesen sokoldalú német Till Brönner jazz-zenész és fotográfus legfrissebb fotóprojektje, a portrékat felvonultató Identitás – Európai táj, amellyel először a Ludwig Múzeumban találkozhat a közönség.

A mindannyiunk számára ismerős, jellegzetes kockaházakat állítja középpontba a Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban, amely változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, alakulását, hatását a magyarországi vizualitás történetében.


65b10f4c2fb9f35419b97afc.jpg
Birkás Ákos: Új ház (1973)

Szeptemberben nyílik a Fordított tárgyak című nemzetközi válogatás. A kiállítás az utóbbi másfél évtizedben a kortárs művészetben megfigyelhető tendenciára reflektál, amely lényege, hogy egyre több hagyományos kézműves technikával készült mű jelenik meg a kiálltásokon. A tárlat egymással párhuzamosan mutat be képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kontextusban keletkezett tárgyakat.

A Gyakran ismételt kérdések – GY.I.K./FAQMúzeumpedagógiai kiállítás ötletét a kortárs művészettel kapcsolatban megfogalmazott gyakran ismétlődő kérdések adták. A módszertani tárlat célja, hogy elősegítse és támogassa a művészet befogadását. A kiállítás szabad teret biztosít, hogy feltehessük a kérdést, mi a művészet, mit tehet meg a művész.

A Vihar előtt. Tajvan, múlt és jövő határán kiemelt hangsúlyt fektet az aktuális tendenciákra és azokra a művekre, amelyek bemutatják Tajvan tudományos és technológiai fejlődését, valamint azt a történelmi és társadalmi-politikai hátteret, amely sajátos identitását és mai dinamikus, nyitott társadalmát formálta.


65b10fea2f085b2b19a3602f.jpg
Nemes Márton: Eclipse. Render: Tóth Bernadett

Az idei Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Nemes Márton Techno zen című multimédiás, több érzékszervünkre egyszerre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotása lesz látható, mely az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a technoszubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épít. A hagyományoknak megfelelően a velencei kiállítás anyaga a biennálét követően Budapesten is látható lesz, ezúttal bővített formában. A múzeum megkezdte a 2025-ös Velencei Építészeti Biennále előkészítését, a kurátori pályázat beadási határideje 2024. február 16.

Az év végéig meghosszabbított Időgép című gyűjteményi kiállítás adja az alapját annak a digitális fejlesztésnek, amelyet a Magyar Telekom támogatott. A fejlesztés múzeumi szakemberek, digitális élményfejlesztők és kortárs képzőművészek együttműködésén keresztül arra tett kísérletet, hogy kibővítse a kortárs művészet befogadásának eszköztárát a személyre szabott múzeumi látogatói élménnyel: ennek eredményeképp mobiltelefonról elérhető interaktív kiállítási mikroszájt, adatvizualizáció és mesterséges intelligencián alapuló chatbot várja márciustól a látogatókat. A fejlesztéstől a múzeum azt várja, hogy a kortárs művészet befogadása szélesebb közönség számára lesz elérhető, és izgalmas tapasztalat lesz.

További információk a programokról itt.

Nyitókép: Merényi Dávid: Vidéki házak (2021; olaj, vászon; 80x100cm; részlet)