fbpx

Kodály Aperitif – Kultúrszomjoltó napok egy kivételes helyszínen

A Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kodály Központ megnyitásának 10 éves évfordulójának apropóján idén első alkalommal rendezi meg a Kodály Aperitif vendégváró napokat. A különleges helyszín a Kodály Központ főbejárata előtti tér, a tetőterasz, a zongorabillentyűket idéző főlépcsősor, a park és a környező liget.

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén tartandó, szabadtéri előadásokat és családi programokat is magába foglaló rendezvény új színt visz a Pécshez köthető programok sorába. A mediterrán hangulathoz hűen a Pannon Filharmonikusok Rossini-gálájával indul a program, de fellép többek között a Modern Art Orchestra, és most először lesz látható ebben a felállásban az ENEMVÉ (Nagy Magyar Versek) „Kodály-kiadása”.

Idén a Kodály Központ tetőteraszának különleges helyszíne a hivatalos zenei évad előtt egy-egy aperitiffel várja az érdeklődőket zenei, irodalmi és gasztronómiai finomságokra. A pécsiek és a turisták szeretnek kiülni az esti hűvösben a teraszokra a barátokkal, összefutni muzsikusokkal és színészekkel, fényfestésben gyönyörködni. Most mindezt egy különleges helyszínen tehetik:

a Kodály Aperitif augusztus 18. és 22. között öt napra áthelyezi a város főterét a Kodály Központ tetőteraszára, az épületet körülvevő parkba és ligetbe.

A Kodály Aperitif találkozás és felfedezés: összehozza a művészeteket, a színvonalas gasztronómiát és azokat, akik szomjazzák a kultúrát. A hangversenyterem megnyitja kapuit a kíváncsiskodó szemek előtt, és kiengedi a zenét a kék ég alá.

Forrás: Kodály Aperitif

Az aperitif feladata az étvágygerjesztés, az étkezés örömére való felkészülés. Egy laza hangulatú, de magas minőségű program során azok is megízlelhetik a zene adta élményeket, akik még nem jártak a Kodály Központban. A Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő meghívott vendégei kijönnek a szabadtéri színpadra, vendégváróként a bejárat előtt fogadják a közönséget, hogy együtt töltsék meg tartalommal a Kodály Központ előterét, amely eddig a hangversenyterembe vezető út volt csupán.

Kicsit könnyebb, apróbb falatokban kóstolhat bele a néző a klasszikus zene és a jazz, a zene és az irodalom világába. Ebben nyújt segítséget a Modern Art Orchestra és vendégei: Szakcsi Lakatos Béla, Dresch Mihály, Gőz László, Szirtes Edina Mókus és Fekete Kovács Kornél. A Pannon Filharmonikusok zenecsemegéket kínál.

Augusztus 20-án ünnepi műsort ad a Fonó Zenekar a Pannon Filharmonikusokkal. Az ENEMVÉ irodalmi zenés estjén a magyar színházi szakma jeles képviselői egy ismert zenész közreműködésével kalauzolják el a közönséget a magyar költészet gyönyörű tájaira. A zenei élmények mellett gasztroudvar, borkóstoló, főzőshow, fényfestés, színes gyermekprogramok várják a közönséget.

A Pécs hangjai című tematikus zenei séta útvonalán a belvárosból, a bazilikából egy közel kétórás séta során Bartáné Szilágyi Zsuzsanna és Kövér András szakértő idegenvezetők kalauzolják el az érdeklődőket a Kodály Központig, érintve Pécs ikonikus, a zenéhez kapcsolódó helyszíneit. A központban pedig izgalmas házbejárásban lehet része a látogatóknak.

A Kodály Aperitif idei programja tükrözi a szervezők céljait: olyan minőségi, a magaskultúrát képviselő összművészeti rendezvénysorozat létrehozását szeretnék, ami minden korosztály számára kínál kikapcsolódási lehetőséget. A tervezett program itt elérhető.

Nyitókép forrása: Pannon Filharmonikusok

A rovat további cikkei