„A zene zamata” – hű maradt szlogenjéhez a Kodály Aperitif, és megszólított mindenkit, aki fogékony a minőségi zenés előadásokra, a színvonalas családi koncertekre és nem utolsósorban az eleganciára. A bejárat előtt felállított hatalmas színpad előtt a közönség csinos nyáresti öltözetben, borospohárral kezében vagy akár pokrócon elheverve, kutyussal az ölében hallgatta Rossinit, a Fonó Zenekart, de akár a Star Wars zenéjét a csillagos ég alatt. Az augusztus 20-i ünnepi műsor részeként a hagyományos kenyéráldás végén Kvanduk Frigyes általános helynök a kultúrára éhes közönséget is megáldotta.

„Örülünk, hogy rögtön az első Kodály Aperitif ilyen elsöprő sikert aratott. Minden megvalósult, amit megálmodtunk, sőt talán még több is. A jövőre nézve minden adott ahhoz, hogy akár Pécs egyik meghatározó fesztiváljává váljon az esemény” – számolt be Bánkuti Péter, a főszervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. operatív igazgatója.

„Több mint tíz éve vártam ezt a pillanatot. A Kodály Központ építésekor megálmodtuk az építész tervezőkkel, hogy a bejárat előtt és a teraszon szabadtéri hangversenyeket fogunk tartani. Tegnap elképesztő sok örömteli üdvözlet érkezett a zenekarhoz a közönségtől, ma már biztosan mondhatjuk, hogy megérte a várakozás! A görög amfiteátrumokat idéző modern tér épp olyan vonzó és inspiráló a muzsikusok és a hallgatóság számára is, mint a Kodály Központ hangversenytermének különleges atmoszférája. Az Aperitif valóban egy ízgazdag étvágygerjesztő lehet a szeptemberben induló évadhoz. Jövőre folytatjuk!” – mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Jobb nyitánya nem is lehetett volna a rendezvénynek, mint a Pannon Filharmonikusok Rossini-gálája, amit a Modern Art Orchestra koncertje követett. Telt házzal zajlottak az augusztus 20-i ünnepi programok a Fonó Zenekarral, a kenyéráldással és a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyével. Sokan voltak kíváncsiak a Kodály Központ rejtett zugait bemutató házbejárásra, a gyerekprogramokra, a fényfestésre, a Vivat Bacchus és a Band of Streets koncertjeire, de nagy sikert aratott az Az vagy nekem című zenés irodalmi program is. A rendezvény záróprogramja is telt házas volt: sok százan dúdolták együtt kedvenc filmzenéjüket a Pannon Filharmonikusokkal.