29. alkalommal szervezi meg április 14. és 16. között az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek programját a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

A konferencia helyszíne Sopron lesz, ahol idén az első magyarországi kórustalálkozó 160. évfordulóját ünneplik. A programra április 1-jéig várják a karnagyok és zenepedagógusok, valamint egyetemi, főiskolai hallgatók jelentkezését.

A hangversenyek csúcspontja évről évre egy háromnapos konferencia, amelynek résztvevői előadásokon, bemutatóórákon, próbákon vesznek részt, kóruskoncerteket hallgatnak meg. Közben megismerkedhetnek az ének-zene oktatás, valamint az ifjúsági kórusmunka hagyományos vagy épp innovatív módszereivel, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat cserélhetnek.

A soproni program április 14-én délután az Éneklő Ifjúság Kórushangversennyel veszi kezdetét. A Vas- és Villamosipari Technikum aulájában sorra kerülő, nyilvános koncerten öt soproni és Sopron környéki iskola kórusa lép színpadra. A koncert után a konferencia hallgatóságát a karnagyi klubba várja a KÓTA, ahol új kórusdarabokkal ismerkedhetnek meg, valamint a magyarországi zenepedagógia kiemelkedő alakjaira is emlékeznek.

Április 15-én a Horváth József AMI falai közt folytatódik a szakmai program. Délelőtt szolfézs és ének-zene bemutatóórákat, iskolai kóruspróbát néznek meg a résztvevők. A délutáni program gerincét két előadás adja: dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy, KÓTA-társelnök az iskolai kórusmunka két aspektusáról, a zenei formálásról és a repertoárbővítésről referál a résztvevőknek. Rápli Györgyi, a LFZE Kodály Intézetének oktatója pedig a „Zenével nemcsak zenét tanulunk!”  mottó jegyében az énekórákon kibontakozó aktivitásról és kreativitásról beszél. A délután interaktív tanári műhellyel zárul, amelyben például az iskolai kórusalapításról, az énekoktatás iskolai helyéről cserélnek tapasztalatot a résztvevők.

Az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok ünnepi kórushangversenyét április 15-én rendezik. A házigazda, Sopron képviseletében fellép a Kórus Spontánusz és a Sonitus Scarbantiae Nőikar, mellettük pedig a győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Gyermekkara és a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara hallható majd a nyilvános hangversenyen a soproni Vas- és Villamosipari Technikum aulájában. A szakmai napok programja április 16-án délelőtt zenetörténeti sétával ér véget Sopron belvárosában.

Fotó: Thaler Tamás