A Kodolányi János Egyetem budapesti campusán rendezett kiállítás és konferencia megnyitóján Kovács László oktatási rektorhelyettes köszöntőjében elmondta, az író életművének kiemelkedően fontos elemei a fantázia és az etika.

Kodolányi Tolkienhez hasonló színes fantáziavilággal írt repülő gyíkokról, úszóhártyás emberekről, épülő világtoronyról.

A megnyitó

Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese kiemelte a nemzeti emlékezet ápolásának fontosságát. Ki lehet példa a diákok számára, és mi jelenthet ma példát? Ki vívhatja ki a következő generációk tiszteletét? A múzeum ennek jegyében gondozza irodalmi nagyjaink életművét Arany Jánostól Csáth Gézáig, Ady Endrétől Szabó Magdáig. Háláját fejezte ki a Kodolányi családnak, akiknek köszönhetően Kodolányi János kiterjedt levelezését őrzik. Az író életútját bemutató kiállítás kurátora Sulyok Bernadett főmuzeológus.

Kodolányi János: Boldog Margit

Kodolányi János kikerülhetetlen a 20. század irodalomtörténetében, de könyvei kiadásában még lenne pótolnivaló, néhányat csak antikváriumból lehet beszerezni. Színdarabjai közül idén a Zárt tárgyalást láthatták az érdeklődők. A Julianus barát című regényét ugyan megfilmesítették, de újabb feldolgozásra lenne érdemes, és A vas fiai regény is remek alap lehetne egy filmadaptációhoz.

A megnyitót követő konferencia

A megnyitót egész napos konferencia követte sok érdeklődővel. Az író pályaképéről, egyes korszakairól, műveiről hallhattak előadásokat a résztvevők írók, irodalomtörténészek, történészek tolmácsolásában.

A Baumgarten-díjról értesítő levél Babits Mihály aláírásával

A konferencia befejeztével Sulyok Bernadett kalauzolta végig a kiállításon az érdeklődőket, ahol olyan dokumentumok láthatók, mint értesítése a Baumgarten-díjról Babits Mihály aláírásával, fotó az IGE (Írók Gazdasági Egyesülete) alakuló üléséről 1932-ből. Első kiadások, neki és általa dedikált kötetek találhatók a kiállított tárgyi anyagban, mellette tematikus tablók mutatják be Kodolányi János életének főbb állomásait, az életmű szellemi vonulatait. Hanganyagot is találnak a látogatók, köztük az író visszaemlékezését Bajcsy-Zsilinszky Endrére. A kiállítás megtekinthető fél éven át az egyetem nyitva tartási idejében. A későbbiekben a tervek szerint a székesfehérvári és orosházai campusokra is elviszik