A helyi Kölcsey Egyesület évente két Kölcsey-díjat ítél oda olyan személyeknek, akik sokat tesznek az aradi és Arad környéki magyarságért, a magyar kultúra ápolásáért és megmaradásáért.

A helyi Kölcsey Egyesület a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényen adta át az elismerést, amely egyben a helyi magyar közösség tagjaitól kapott visszajelzés is. Olyan személyek kaphatják, akik a kultúra területén végzett tevékenységükkel hozzájárulnak a magyar kultúra ápolásához és továbbadásához.

Fekete Réka a díjjal

Fekete Réka az aradi magyar színjátszás újraélesztésében és megtartásában végzett munkája elismeréseként vehette át a díjat. Az Aradi Kamaraszínház művészeti és produkciós titkára a társulat megalakulásától fogva dramaturgként, fordítóként és rendezőasszistensként is segíti a Maros-parti város teátrumának munkáját.

„Ez a díj számomra lecke is, a boldogság megélésének a leckéje: nagyképűség nélkül, de azért örülni, és tudni elfogadni egy ajándékot, és ezért tudatosan boldognak lenni” – mondta a Kölcsey-díj átvétele után. Fekete Réka emlékeztetett arra is, hogy a kitüntetés ugyanakkor elismeri az Aradi Kamaraszínház teljes társulatának a munkáját, amellyel az elmúlt 12 év alatt bebizonyította, hogy létjogosultsága van Aradon és a színházi életben is.

Tapasztó Ernő, a társulat művészeti igazgatója laudációjában így méltatta Fekete Réka tevékenységét: „Éppen ott van a fénypultnál, a hangosítóknál, a súgólyukban, az öltözőben, az ügyelőpultnál, a nézőtéren, a jegyirodában, a szövegkönyvben, a kottában, a kottatartóban, a fotelben, a kinyíló és lehulló függönyben, a tegnap esti próbában, a holnapi teljesen félrecsúszott koreográfiában, a fény előtt, a fény mögött, hangtalanul a vastapsban, a megannyi díjban, láthatatlanul mindig ott van a színházban, mint egy óvó angyal, az örök és nyughatatlan Shakespeare-i szellem, ott lesz mindig mint az Aradi Kamaraszínház védőszentje.”

Az ünnepségen díjazták Jámbor Gyula újságírót, az aradi Nyugati Jelen napilap örökös munkatársát is, aki az aradi magyar újságírás szolgálatában eltöltött félévszázados munkájáért vehette át a kitüntetést.

A Kölcsey-díjat 2004 óta adják át Aradon. A korábbi díjazottak között szerepelnek írók, költők, helytörténészek, képzőművészek, színművészek, pedagógusok. Az Aradi Kamaraszínház tagjai közül Fekete Réka a harmadik Kölcsey-díjas, 2011-ben Éder Enikő színművész, 2015-ben pedig Tapasztó Ernő alapító-igazgató részesültek az elismerésben.

Nyitókép: az aradi Kölcsey Egyesület épülete, forrás: Facebook