A biedermeier szekretert és a tolltartót Kölcsey Ferenc a Himnusz megírásakor csekei dolgozószobájában használt.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: egyrészt a családi nyilvántartások, másrészt korabeli dokumentumok alapján sikerült hitelesíteni a két Kölcsey-relikviát, amelyet január 23-tól február 18-ig a múzeum kupolatermében, később a Péterfia úti irodalom házában láthat a közönség.

A relikviák a városi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) helyi szervezetének támogatásával kerülhetettek az intézménybe.

Papp László polgármester köszönetet mondott a Kölcsey család jelenlévő, egyébként Debrecenben élő leszármazottainak, hogy nem értékesítették a páratlan relikviákat, hozzájárulva, hogy a azokat a jövőben város kulturális értékei között őrizzék. A polgármester nagy jelentőségűnek nevezte, hogy Kölcsey egykori használati tárgyai a város tulajdonába kerültek, amit széleskörű összefogás tett lehetővé. Papp László utalt rá, hogy eddig egy ablakkeret volt a város tulajdonában, ami a mai Kölcsey Központ helyén állt egykori Kölcsey-lakóházból származik. Hozzátette, a Himnusz költőjét a város magáénak is tekinti, miután 13 évet töltött a Református Kollégiumban, amelynek bizonyára nagy hatása volt Kölcsey nemzet- és hazaszeretetére.

Balogh Károly, a VOSZ hajdú-bihari elnöke jelezte: a vállalkozók elkötelezettek a kultúra, a hagyományok támogatására. Mindez szerinte nem csupán a múlt tiszteletét jelenti, hanem elhivatottságot a jövő generációk iránt.

A nyitóképen Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese beszél, mellette Kölcsey Ferenc szekretere és tolltartója a Kölcsey-relikviák hivatalos átadásán, a magyar kultúra napján a debreceni Déri Múzeumban 2024. január 22-én. Fotó: Derencsényi István / MTI