fbpx

Kölcsönhatások és véletlen harmóniák – Az ArtusLakók kiállítása

A vizuális művészetek tengelyén dolgozó Artus-lakók régre nyúló hagyománya, hogy minden évben egyszer összeállnak egy közös kiállításra. A hajdani újbudai gyárépület, az Artus 25 éves műteremszigete ilyenkor a közösség tagjai és a műalkotások közötti párbeszéd platformja lesz.

A kiállítások rendezőelve a tematika szándékos elvetése, nincsen előre eldöntött tartalmi vagy esztétikai kapcsolat a munkák között. A lényeg, hogy mindenki felajánljon valamit, amin a közös épületben, a saját műtermében dolgozott. Valamit, ami aktuálisan foglalkoztatja és a személyes művészi attitűdjéről mesél. Figuratív és absztrakt, síkbeli és térbeli, grandiózus és apró munkák lépnek organikus interakcióba egymással, változatos anyaghasználattal. Ezek az első ránézésre teljesen különálló alkotások aztán véletlen összecsengéseket és színharmóniákat eredményeznek egymással és az indusztriális térrel. Ezeket a kölcsönhatásokat a kiállítás kurátorai,  Nádor Tibor és Forrai Ferenc installálták aztán intuitív szigetcsoportokként. Tizenkét művész, tizenkét külön világkép egy halmazban, sokféle közös metszettel.

A 2023-as kiállításon Forrai Ferenc Vízvonalak című sorozatának egyik vázlata például a vizeink drasztikus apadására hívja fel a figyelmet, míg Rabóczky Judit plasztikái a nőiség témakörét boncolgatják. Nagy Géza hegesztett tapír szobrai rákacsintanak Csató József szomszédos festményének krokodil figurájára, Király Gábor otthoni életképei Andrási Edina pizsamás idill című kerámia szobrára rímelnek. Knyihár Bence és Fischer Balázs munkái a festmény kompozíciós rétegeit járják körül, az akvarellhez pedig Varga Virág és Bálint Ádám nyúl másképp, ki-ki a saját nyelvén.

Idén a zöldek, lilák, kékek és sárgák majd mindegyik alkotáson megjelennek, mintha csak közös színpalettáról dolgoztak volna a művészek. Nádor Tibor erdőélmény upcycling munkájának karakteres lilái és sárgái például szinte egy az egyben visszaköszönnek a mellette lévő Sinkovics Ede festményén. Mindeközben a fémes matériák egyfajta tengelyt rajzolnak ki, dinamikus húzást hozva létre a térben. Felfedezésre váró részletek, vizuális dramaturgiai pontok, esztétikai ritmusok. Mindez pedig csak az első réteg, a látogató szubjektív megélése a következő állomás.

„Minden egyes alkalommal, amikor az Artuslakók közösen mutatják be munkáikat, lényegében olyan felajánlást tesznek egyénenként, ami egy alkotó számára talán az egyik legnehezebb. Közösséget vállalni más alkotókkal. Ez egy nagy felelősség. A legelemibb alkotói összetartozás, a munkánk szeretete” – fogalmazott Nádor Tibor képzőművész, a legrégebbi Artus-lakó.

Az ArtusLakók 2023. március 28-ig látogatható. A kiállító művészek: Andrási Edina, Bálint Ádám, Csató József, Fischer Balázs, Forrai Ferenc, Király Gábor, Knyihár Bence, Nagy Géza, Nádor Tibor, Rabóczky Judit, Sinkovics Ede, Varga Virág.

Fotók: ArtusLakók 2023. Fotó: Artus Stúdió

A rovat további cikkei