A tizenkét napos fesztiválon 15 tagszínház, illetve egyéni tag előadása lesz látható.

A seregszemlén egyebek mellett román, olasz, szerb, luxemburgi, portugál, bolgár, orosz, cseh és német előadások láthatók, többek között Andrei Serban, Silviu Purcarete, Margarita Mladenova, Tompa Gábor, Sinkó Ferenc, Michal Docekal, Klim Kozinsky, Eszenyi Enikő, Yvonne Jansen és Rafael Sanchez rendezésében.

Magyarországot a Vígszínház képviseli, amely Charlie Chaplin A diktátor című előadását mutatja be.

Charlie Chaplin: A diktátor (Vígszínház)
Fotó: Dömölky Dániel

Az Európai Színházi Unió 1990-ben alakult Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia politikus kezdeményezéseként. A jelenleg 34 tagot tömörítő szervezetnek a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja, Tompa Gábort, a színház igazgatóját pedig tavaly májusában az Unió budapesti közgyűlésén választották a szervezet elnökévé.

A színházakat és színészeket egyesítő unió elősegíti az újító jellegű, nemzetek közötti színházi együttműködést és tapasztalatcserét. Alapvető céljai közé tartozik az európai kulturális örökség megőrzése és továbbörökítése azáltal, hogy fórumot biztosít nemzetközi produkciók számára, támogatja a fiatal művészek egyéni és közös munkáját, találkozásaikat tapasztaltabb szakemberekkel, valamint részvételüket a politikai és társadalmi problémákat kritikusan elemző projektekben.

Az UTE FEST főtámogatói a román kulturális minisztérium, a Bethlen Gábor Alap, valamint a kolozsvári önkormányzat.