A Magyar Hollywood Tanács immár hetedik alkalommal rendezte meg Oscar-vacsoráját a Los Angeles-i díjátadó éjszakáján. A szervezet elismerését, az Adolph Zukor-díjat is itt nyújtották át.

6560e375ca565837b6d491f2.jpg
Koltai Lajos operatőr. Fotó: Kállai Márton

Az Adolph Zukor-díjat 2018-ban alapították, és azok érdemelhetik ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, illetve akik civil tevékenységük és egész életük során olyan példamutató magatartást tanúsítottak, ami bizonyítja, akaraterővel, valamint önmagunkba vetett hittel és elkötelezett munkával meg lehet valósítani az álmokat.

Az elismerést 2024-ben Koltai Lajos operatőr, rendező filmes életművéért, a magyar film nemzetközi hírnevének erősítéséért, Roby Lakatos hegedűvirtuóz pedig a filmzenei művek magas színvonalú bemutatásáért kapta.

Mint az az MTI-nek eljuttatott közleményből kiderül, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, a civil szervezet névadója, a Paramount Pictures stúdió alapító atyja, Adolph Zukor életével és tevékenységével szimbóluma annak, miként lehet nem kevés erőfeszítéssel és akarattal komoly eredményeket elérni. Üdvözölte, hogy az idei Oscar-díjasok között ismét van magyar érdekeltségű díj: Mihalek Zsuzsanna berendező a legjobb látványért kapta meg a szobrocskát.

Magyar vonatkozásúnak tekinthető Robert Downey Jr. díja, amelyet a legjobb férfi mellékszereplőként (Oppenheimer) kapott meg, a színész ugyanis a tatai zsidó temetőben nyugvó felmenőkkel rendelkezik. 

Beszámolónk a díjátadóról itt, Mihalek Zsuzsával készült interjúnk pedig itt olvasható.