Az MTM két évszázada vár önálló épületre, egységes, közös és végleges elhelyezésre.

A kormány korábban vizsgálta, hogy az országos közgyűjtemények vidéki szerepvállalását hogyan erősítse, így Magyar Természettudományi Múzeum debreceni elhelyezésének lehetősége is felmerült.

Az intézmény jelenleg Budapest három pontján működik, szétszabdalt működési és üzemeltetési funkciókkal, elszakítva a látogatókat a múzeumi szakmai munkától és a gyűjtemények nagy részétől. Figyelemmel az ügy fontosságára, minden lehetséges opciót meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy a múzeum rendkívül gazdag gyűjteménye megfelelő helyre kerüljön, a működése folyamatos lehessen. Továbbá a kollégák munkavégzéséhez szükséges feltételek biztosítása is fontos szempont, különös tekintettel a meglévő, kiemelkedő szakmai kapcsolataikra és együttműködéseikre mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A múzeum több mint 10 milliós gyűjteményére, melynek szakszerű becsomagolása, szállítása, majd az állományvédelmi előírásoknak megfelelő körülmények között történő biztonságos elhelyezése elengedhetetlen. 

A korábbi kormánydöntésnek megfelelően a Ludovika Campus beruházás részeként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Magyar Természettudományi Múzeum jelenleg használt épületrészébe költözik 2020. december 31-ig. A változás a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményének egy részét is érinti.

Cikk forrása: magyarmuzeumok.hu

Fotó: MTI