?Szeretnénk, hogy a kulturális decentralizáció kormányzata legyünk, valamint azt, ha a vidékek kulturális lehetőségei korunkban bővülnének. A kultúra újrapozícionálása olyan állami cél, amelyben minden kulturális intézményt megszólítunk? ? fejtette ki dr. Hoppál Péter államtitkár.

DSC_9894_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Dr. Hoppál Péter arról is beszámolt, hogy Baranya megye második legnagyobb városában, Komlón azok az intézmények, melyek a kultúrát szolgálják, országos összehasonlításban remek eredményeket értek el az elmúlt években.
?Örömömre szolgál, hogy egy új országos rendezvény alapjait vethettünk meg 2015-ben Komlón. Tízmilliós költségvetéssel ugyanis útjára indítottuk a KASZT (Komlói Amatőr Színház Program) nevű programot? ? hangsúlyozta az államtitkár.

DSC_9950_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

A magyar kultúra hete rendezvénysorozatának programján dr. Hoppál Péter államtitkár beszédét követően a Kárikittyom AntiCeleb ORchestra lépett föl a Komló Város Önkormányzat Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyteremben. A zenekar minden bizonnyal a 2010-es évek meglepetészenekara volt. A 7+1 tagú együttes sokat sejtető neve mögött Tolna és Baranya megyei muzsikusok állnak, akik bruttó 139 év zenei tapasztalatait különböző zenekarokban, színházakban szerezték meg, nemcsak Magyarországon, hanem a világ különböző részein.

DSC_9980_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Komló városában hagyomány, hogy a kultúra napjának hetén rendezvénysorozattal emlékeznek meg a jeles napról. Többek között Schneider Angéla fotó- és festménykiállítása nyílt meg a színházban, a közösségek házában pedig a díszítőművészeti szakkör munkáiból nyílt tárlat, amely február végéig tekinthető meg. A kultúra napján, január 22-én pedig városi ünnepséggel készülnek, ahol városi kitüntetések átadására is sor kerül, valamint ?Vannak vidékek? címmel zenés összeállítást hallhatnak Kányádi Sándor műveiből. A hét január 23-án a CS.Í.T együttes Tunyogi emlékkoncertjével zárul.

Varga Adrienn