Koncert a Belvárosi Szent Mihály templomban

Koncert a Belvárosi Szent Mihály templomban

A templom koncertéletét Legeza Dénes fogja össze, aki egyszerre sekrestyés, kincstárnok és koncertszervező. A márciusi koncertek azzal a Carmine Celebrat Kórussal zárulnak, amely jelmondata (s egyben a honlapjuk címoldalának mottója): “Találd meg a kezed ültette, gondozta virág, a lelked, hangod formálta zene szépségét.”. A kórus maga 1995-ben alakult, egyházzenei szolgálat mellett templomokban koncerteznek. Tagjaik közt hivatásos énekes épp úgy található, mint tanár, mérnök, orvos vagy jogász. Karnagyuk Zimányi István, s a misék állandó szólistái a Magyar Rádió Énekkarának tagjai. Miserepertoárjukon Liszt, Bárdos, Farkas mellett Palestrina, Caldara kompozíciók szerepelnek. Az ezen az estén előadott koncert anyagát sokat énekelték már. De minden templomnak és orgonának már a hangzása, így mindig új, amit ebből a produkcióból ki tudnak hozni. Húsvét előtt pedig a lelkek is nyitottabbak a szépre.

A jelenlegi templom története a pesti domonkos rendházhoz kapcsolódik. A középkori Pest egyik legjelentősebb kolostorát, a domonkosokét, 1230 körül alapították. A domonkosok a török kiűzése után, 1699-ben tértek vissza Pestre. A jelenlegi helyen új templomuk és kolostoruk részére öt telket vásároltak. A templom építése az 1700-as években három szakaszban zajlott. 1933-1934-ben Lohr Ferenc javította a freskókat. 1964-1968-ban külső-belső felújítást végeztek, melynek során sajnálatos módon a templom mennyezet- és falképeit lemeszelték. Eltelt közel harminc év, amíg újra a templomhoz nyúltak. 1997-1998-ban teljes külső felújítást végeztek, a toronyba óra került, s a következő évben megkezdték a belső felújítást. A szentély mennyezetfreskója és északi oldalfala már eredeti szépségében látható.

A templom első orgonáját 1801-ben Herodek József orgonaépítő készítette. Ezt az egy manuálos, mechanikus kis barokk orgonát 1893-ban bővítette és teljesen átépítette a jägerdorfi Rieger cég. Az orgona továbbra is mechanikus vezérlésű maradt, az eredeti homlokzattal. 1951-ben a budapesti Rieger Orgonagyár felújította, némely sípsorát átalakítva. Az orgona jelenleg 25 regiszteres, mechanikus vezérlésében egy sor pneumatikus preparáció van, amely az első Magyarországon. Az orgona tetején barokk szobrok, a bibliai hárfázó Dávid király és két angyal láthatók.

(2007. március 31. 19:00 Belvárosi Szent Mihály templom (Budapest) – A Carmine Celebrat Kórus koncertje; Schütz: Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz; Bach: Két ária a János-passióból; Jesu meine Freud, BWV 227; km.: Sárosi Károly, Hegyi Barnabás, Moldvay József (ének), Szödényi Nagy Enikő (cselló), Nagy László Adrián (orgona), vez.: Zimányi István)