fbpx

Woody Allen Gianni Schicchije maffiakörökben játszódik

(MTI) – Woody Allen elmondta, hogy általában szereti az operaműfajt, az olasz operákat pedig különösen. Erre a terepre azért merészkedett, mert a világhírű tenor, Placido Domingo már évek óta biztatta őt. Az énekes ugyan Mozart Cosi fan tuttéjét ajánlotta, de ezt az operát Allen túl nagynak és bonyolultnak tartja, „megijedt” tőle. A Gianni Schicchit viszont az egyik legszellemesebb, legszórakoztatóbb vígoperának és könnyebben megrendezhetőnek látta.
 
 Jelenet az előadásból
 
Puccini műve Woody Allen keze nyomán természetesen egy kicsit megváltozott. Firenze helyett délen, maffiakörökben játszódik, Schicchi „keresztapa”, a cselekmény középpontjában álló végrendelet egy tál spagettiben van elrejtve és a címszereplő sem ússza meg, leszúrják. A rendező hiszi, hogy ehhez joga van, hiszen Franco Zeffirelli, aki a legszélesebb közönség számára tette érthetővé ezt a műfajt, szintén szabadon bánt az operák történetével. Az amerikai rendező most azt mondta, elsősorban az érzelmekre és a nézettségre gondolt.
 
„Hiába ragaszkodik az ember az eredetihez, ha ez untatja a közönséget. Olyan ez, mint a baseball. Ha szórakoztat a meccs, elmész, megnézel egy másikat is. Ha nem…” – magyarázta a köztudottan baseball-rajongó Woody Allen, aki mellesleg Puccini operáját Pietro Germi és Vittorio De Sica vígjátékainak mintájára alakította át, mert véleménye szerint a zeneszerző figurái Marcello Mastroiannira és Sofia Lorenre emlékeztetnek.
 
Az opera rendezésében a legnagyobb újdonság az volt Woody Allen számára, hogy „itt mindenki énekel, még a próbákon is” és nem lehet úgy dolgozni, mint egy átlagos film esetében, amelyet össze-vissza, kis részletekben le lehet forgatni.
 
A rendező elárulta, hogy néhány héten belül egy időben mutatják be New Yorkban és Párizsban Whatever Works című filmjét és júliusban kezdi forgatni Londonban a legújabbat, amelynek főszereplői Anthony Hopkins, Antonio Banderas és Naomi Watts lesznek. Híven önmagához Woody Allen az új filmről csak annyit árult el, hogy egyszerre lesz szórakoztató, szomorú és drámai.

A rovat további cikkei