A zenei évad programjainak összeállítása során a szervező KLASSZ Zenei Iroda célja, hogy koncertjeikkel bebizonyítsák: a komolyzene mindenkié, még a legkisebbek számára is elérhető és érthető, sőt szerethető lehet. A Csoki koncertek megálmodója, Rubovszky Rita szerint “a fertődi Esterházy-kastélyban közel három évtizedig alkotó Joseph Haydn művei játékosságukkal kifejezetten alkalmasak arra, hogy a komolyzenét megkedveltessék a legkisebbekkel is.” Ezért hívta életre a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Haydn-év 2009 keretében az ingyenesen látogatható Csoki koncertek sorozatot.
 
 
 
“Bízunk abban, hogy a szakemberek közreműködésével kialakított programokon résztvevő gyerekek biztos alapokat kapnak ahhoz, hogy a jövőben a zene világában eligazodjanak. Reméljük, hogy a koncertek hatására ők is kedvet kapnak majd a zenéléshez, zenehallgatáshoz és minél többen tekintenek majd a komolyzenére a populáris zene alternatívájaként” – mondja Rubovszky Rita.
 
A rendezvények főszereplője a gyerekek kedvence, az évad számos programján és kiadványán is feltűnő “Haydn baba”, akit a házigazda, Lukácsházi Győző kötetlen “zeneórák” keretében mutat be a közönségnek. A gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg az egyes koncerteken szereplő hangszerekkel és a koncertlátogatás etikettjével. A műsort zenei vetélkedők színesítik.
 
A soron következő média-nyilvános koncerten – szeptember 20-án – Haydn zenéjét a Capriccio Kamarazenekar kelti életre. A vasárnapi előadás különlegessége, hogy a gyerekek a menüett alapjait is megtanulhatják az Arbeau Historikus Táncegyüttes és Széll Rita jóvoltából.