?A magyar kultúráról úgy is kell gondolkodnunk, mint a nemzetgazdasághoz hozzájáruló fontos tényezőről. Ebben a tekintetben a magyar zenének a polgári kormányzat kiemelt szerepet szán? ? mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Zeneakadémián tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója segítségével ismertette azokat a kiemelt komolyzenei rendezvényeket, amelyeket a kormány a 2016-17-es években összesen 420 millió forinttal támogat.

zenehoppal1

A programcsomag a magyar zene nemzetközi reputációját hivatott erősíteni az elkövetkező időszakban: részben hagyományos versenyek, részben pedig új kezdeményezések kerültek bele.

Közülük a legnagyobb múltra a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny tekint vissza, amelyet 5 évenként rendeznek meg, és amelyre 100 millió forint jut az állami költségvetésből.

A Nemzetközi Karmesterversennyel kapcsolatban a kormányzat fontosnak tartotta, hogy a sok éves kihagyás után a Filharmónia Magyarország felkarolja az ügyet, és a magyar zene nemzetközi pozícionálása érdekében újra megrendezze azt. Erre 100 millió forintos támogatást szánnak.

zenehoppal2

Az elmúlt év sikerének köszönhetően 100 millió forinttal támogatják, hogy idén is ? majd ezentúl minden évben ? megrendezzék a Marton Éva Énekversenyt. További 60 millió forintos állami támogatást mozgósít a kormány a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. új közös kezdeményezésére, a Nyári Nemzetközi Akadémia és Fesztiválra.

?A polgári kormányzat felismerte, hogy azt a kulturális közösségi kincset és identitásképző erőt, ami a magyar zenében rejlik, nemzetközi szinten is minél intenzívebben meg kell jeleníteni és támogatni, hazai megmutathatóságát pedig nemzetközi szinten, minőségi, 21. századi infrastrukturális környezetben kell biztosítani? ? fogalmazott Hoppál Péter.

Fotó: Nagy Mihály