fbpx

Koncert Ducsai Szabolcs emlékére

A Ducsai Szabolcs Alapítvány a nemrég elhunyt trombitás emlékére első alkalommal szervez koncertet. Az esemény október 17-én lesz a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A koncerten fellép majd a Budapest Jazz Orchestra Tóth Verával, Szulák Andrea, Varga Feri és Balássy Betty, Szőke Nikoletta, Majsai Gábor, a Group n Swing és a Cool Miners is.

Oláh Zsanett, az alapítvány elnöke, az elhunyt művész korábbi felesége hangsúlyozta: „Amikor tudatosodott bennem a tragédia, éreztem, hogy mindent meg tennem kell Szabolcs emlékének megőrzéséért – ennek szellemiségében hoztuk létre az alapítványt. Ő volt az a művész, aki a színtiszta tehetségén kívül szorgalmának és alázatának köszönhette szakmai sikereit. Egy igazi virtuóz, improvizációs mester volt, ami elengedhetetlen a jazz magas szintű műveléséhez.”

Ducsai Szabolcs Nagyiván Évánál és Losonczi Gabriellánál kezdett klasszikus trombitát tanulni, majd elvégezte a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolát. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén Fekete-Kovács Kornél tanítványa volt. Számtalan formáció, nagyzenekar és előadó fémjelezte zenei útját: a kiváló trombitaművész a Budapest Jazz Orchestra és a Stúdió11 állandó tagja lett, emellett zenélt a Tax Free, a Ladánybene 27 és a Cool Miners zenekarokban, valamint játszott a Royal Big Bandben és a Bem Big Bandben is. Rendszeresen lépett fel zenei fesztiválokon, többek közt a napokban elhunyt Szakcsi Lakatos Bélával is örömzenélt.

Az alapítvány az emlékkoncertek évenkénti megszervezése mellett új pezsgést is kíván vinni a hazai jazzfúvósok világába. Az alapítók középtávú célul tűzték ki ugyanis, hogy fiatal magyar tehetségeket segítsenek hozzá a nemzetközi porondra lépéshez, illetve hogy a könnyűzenei felsőfokú képzést fejlesszék a Kárpát-medencében. „Szabolcs művészi sokszínűsége a jazz műfajában tudott a leginkább megmutatkozni. Mindig vágyott arra, hogy személyesen is tanulhasson a tengerentúlon zenélő legnagyobbaktól. Neki sajnos ez már nem adathatik meg, viszont az alapítvány által felkarolt egy-egy fiatal trombitás álma még valóra válhat” – fogalmazott Oláh Zsanett.

Kép forrása: Ducsai Szabolcs Alapítvány

A rovat további cikkei