palotakoncert_600x407.png
Szalai Emese és Alekszey Dolbilov keringője

?A Budavári Palotakoncertek mint rendezvény, mint esemény túlnőtte magát? ? nyitotta meg Vadász Dániel, az esemény producere az idei év programjait bemutató sajtótájékoztatót július 11-én a Savoyai teraszon, a budai Várban. Az idei előadások egy, az ország történelmét meghatározó eseményére, a kiegyezésre épülnek, melynek 2017-ben van a 150. évfordulója, így mind a Budapesti Operettszínház, mind a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Fiharmonikusok is ennek a jeles eseménynek állítanak emléket előadásaikkal. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kiegyezés/150 címmel mutatja be táncszínházi előadását, melynek koreográfusa a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. ?Az ország egyik leszebb helyszínén mutatkozhat be a Kiegyezés/150, melyet augusztus 3-án mutatunk be a budai Várban? ? mondta Zsuráfszky Zoltán. A kiegyezést, melyet gazdasági intézkedésnek nevezett, szerinte nagy vállalkozás a művészettel, a tánccal kifejezni, de úgy véli: ezt sikerrel teljesítették. Ehhez hozzáfűzte: több mint 100 táncos előadásában lesz látható a produkciójuk, mely az 1848?1849-es szabadságharctól az 1896-os millenniumig tekinti át a magyar történelmet. Benne az aradi tizenhármakkal, Kossuth Lajos és Deák Ferenc vitájával, valcerekkel, magyar táncokkal. Az előadásban pedig Liszt-, Erkel- és Strauss-művek is megszólalnak.


palotakoncertek2_600x364.png
Nacsa Olivér, a rendezvény egyik ötletgazdája és producere,Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjeés Vadász Dániel, a Budavári Palotakoncertek producere

Az operett mellett a komoly- és a népzene is hallható lesz az 5. Budavári Palotakoncerteken a Vár Oroszlános udvarában. A Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel a Sissi nyomában című műsorral augusztus 4-én és 5-én. ?Egész életemben abban hittem, hogy a művészet sokféle és sokfajta izgalmas dologból áll össze, amelyeknek mi mind a részesei vagyunk. Most pedig, amikor egyszerre csendül fel tánc, zene és operett, messzemenőleg bebizonyosodott, hogy összművészeti tevékenység zajlik Palotakoncertek címen? ? mondta el Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője. Hozzátette: a Palotakoncertek idejében most először német nyelven is énekelnek majd, és egy Magyarországon kevésbé ismert zeneszerző operettjéből, Fritz Kreisler Sissi című művéből is elhangzanak részletek. Az esten közreműködik mások mellett Oszvald Marika, Dolhai Attila, Fischl Mónika és Boncsér Gergely.


palotakoncertek3_600x415.png
Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője és Ránki Fülöp zongoraművész

A Nemzeti Filharmonikusok Magyar est című koncertje zárja a fesztivált augusztus 6-án. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén egyebek mellett Liszt Les Préludes-je és Esz-dúr zongoraversenye, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve és Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitánya hangzik el Hamar Zsolt vezényletével. Az est szólistája pedig Ránki Fülöp zongoraművész lesz.

A Savoyai teraszon megrendezett sajtóeseményen a jelenlévők egy kis ízelítőt is kaptak az idei év produkcióiból. Szalai Emese és Alekszey Dolbilov keringője nyitotta meg az eseményt, majd részletek hangzottak el A víg özvegyből, valamint a Riviéra girlből is. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját, a Kossuth nótát mutatták be.

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond