A FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestjével, hungarikumok bemutatásával, világ- és népzenei koncertekkel, valamint nagyszabású gálaműsorral várják a néptánc és népzene iránt érdeklődő közönséget a 27. Duna Karneválon június 3. és 12. között Budapesten.

A több mint negyedszázados múltra visszatekintő, nemzetközi és hazai fellépők, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével megvalósuló 27. Duna Karnevál tíz napján ismét látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon többek között látványos táncelőadásokkal, táncházakkal, valamint divatbemutatóval várják az érdeklődőket a pünkösdi hétvégén.

Mint írják, a fesztiválon a közönség találkozhat a hungarikumainkkal is: a helyszínen láthatók lesznek matyó, sárközi, dél-alföldi, kalocsai, valamint legényes táncok is. A látogatók hangszerbemutatókon és népzenei koncerteken megismerkedhetnek többek között a pásztorok művészetével, valamint a mohácsi busójárás hagyományával.

A szervezők rendhagyó divatbemutatót is szerveznek a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteiből és azok mai, újragondolt alkotásaiból az Aurora FolkGlamour közreműködésével.

A tájékoztatás szerint a közönség megtekintheti a legkiemelkedőbb magyarországi és határon túli gyermek néptánccsoportok bemutatóit a negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsorán, a Kobuci kertben pedig nemzetközi táncházzal várják az érdeklődőket.

A fesztivált hagyományos karneváli felvonulással köszöntik Budapest belvárosában június 5-én. A program során több száz táncos és zenész, külföldi és hazai népzenekarok, néptáncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok és hagyományőrzők vonulnak fel. Az érdeklődőket pünkösdi tánckarnevál és nemzetközi táncház is várja, az Erzsébetligeti Színházban pedig meghirdetik a XI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt a karneválon részt vevő külföldi együttesek között.

A Duna Karnevál gálaműsora június 10-én lesz a Margitszigeti Szabadtéri színpadon, az eseményen a külföldi és hazai táncegyüttesek mintegy háromszáz művészének egyedülálló, közös műsorát nézheti meg a közönség.

Az est első részében, a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek műsorát tekinthetik meg a látogatók. A program második részében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével, valamint további hazai néptáncegyüttesek közreműködésével a Petőfi-évforduló alkalmából mutatnak be egy egyedülálló produkciót A magyar ifjakhoz – Avagy, virág vagy te, hazám ifjúsága! címmel.

Bővebb információk a programról a www.dunakarneval.hu weboldalon találhatók.

Nyitókép: Margitszigeti Szabadtéri Színház