A július 2-i hétvégén a hagyományőrzőké a főszerep, többnapos hadijátékkal emlékeznek Klapka Györgyre és katonáira. A hagyományőrző programok mellett gyermekprogramok, népi mesterségek képviselői és cseh kézműves sörök várják a látogatókat.

A színházi programokból kiemelkedik A kőszívű ember fiai és a Szeretve mind a vérpadig című történelmi musical június végi bemutatója.

Augusztusban megtartják az Amerikai autók fesztiválját, a városi sportcsarnok előtt Czibor Zoltán-szobrot avatnak. Augusztus végén egy határon átnyúló pályázat támogatásával a felvidéki hadjáratra hagyományőrző fesztivállal emlékeznek Komárnóval közösen. A 150 éves erőd évfordulójának évében további rendezvényeket tartanak az 1848–49-es szabadságharchoz és a 2. világháborúhoz kapcsolódva.

A Monostori erőd ad otthont a Magyar Fotóművészek Szövetsége őszi tárlatának, valamint idén is megrendezik a Retro Fesztivált.

Nyitókép: A magyar Durst Adél és az andalúz Alberto Jiménez Benítez (középen), valamint a lengyel Anna Joanna és az andalúz Adán García Holgado (elöl jobbról) esküvője a 28. Tartóshullám Mediawave Együttléten Komáromban, a Monostori erődnél 2018. április 30-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba